Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako smanjiti obim i posledice znojenja?

    Znoj je normalan sekret znojnih žlezda, potpuno bez mirisa. Međutim, ukoliko su velike vrućine, dolazi do povećanog znojenja i razmnožavanja određenih bakterija koje daju znoju neprijatan miris. Zbog toga je pogrešno koristiti dezodoranse koji sprečavaju znojenje tako što zatvaraju pore znojnih žlezda i tako se štetne materije nagomilavaju u organizmu.
     
    Zato bi tokom velikih vrućina trebalo da se koriste dezodoransi i sapuni koji sadrže antibakterijska esencijalna ulja kao što je lavanda. Izbegavati dezodoranse koji sadrže aluminijum, jer oni sprečavaju znojenje zatvarajući otvore znojnih žlezda. Sumnja se da takvi dezodoransi mogu da izazovu rak dojke ili Alchajmerovu bolest, naročito ako se nanose na sveže obrijanu kožu, što je česta navika mnogih žena.
     
    Trebalo bi da se izbegavaju zaštitna sredstva koja sadrže parabene, koji imaju sličan efekat kao hormon estrogen, koji je odgovoran za nastanak malignih oboljenja.
     
    Upotreba rastvora kuhinjske soli može u mnogim slučajevima vrlo efikasno da odigra ulogu dezodoransa. Rastvor soli ima antibakterijsko dejstvo i treba da se nanosi više puta dnevno na vlažnu kožu.
     
    Trebalo bi da se pije što više tečnosti, jer se na taj način i znoj razređuje, a poznato je da što je znoj koncentrovaniji, njegov miris je intenzivniji.
     
    Miris znoja zavisi i od vrste hrane koju konzumiramo. Trebalo bi da se jede što više zelenog povrća, koje sadrži velike količine hlorofila. Takva ishrana sprečava nagomilavanje otrova koji se oslobađaju iz bakterija, pročišćava se krv i balansira se metabolizam.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE