Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Holandija: Turisti ipak bez marihuane

    Holandski sud podržao je zakon o zabrani prodaje lakih droga stranim turistima u poznatim holandskim „coffee shop-ovima“. Zakon koji ukida 40-godišnju liberalnu politiku prema lakim drogama u Holandiji pogodiće mnoge turiste koji na Holandiju gledaju kao na raj za lake droge, i ima za cilj suzbijanje porasta kriminala koji se dovodi u vezu sa trgovinom droge. 
     

    Holandska vlada namerava da spreči strance da kupuju marihuanu u „coffee shop-ovima“ tako što će ograničiti pristup klubovima u kojima se kanabis prodaje i konzumira uvođenjem članskih karata, koje će moći da dobiju samo meštani. Odluka o zabrani prodaje marihuane strancima na jugu Holandije treba da stupi na snagu 1. maja, a u ostalim delovima zemlje 1. januara 2013. godine. 

    Holandija decenijama ima veoma tolerantnu politiku prema lakim drogama. Mada je posedovanje kanabisa tehnički nezakonito, prema zakonu iz 1976. godine toleriše se kada je količina marihuane manja od pet grama. 

    Još nije jasno da li će se restrikcije odnositi i na Amsterdam, čiji „coffee shop-ovi“ privlače ogroman broj turista i čiji gradonačelnik Eberhard van der Lan pokušava da pronađe neko kompromisno rešenje s vladom. 

    Oko 40 vlasnika „coffee shop-a“ koji strahuju od pada prometa u njihovim prodavnicama, obratilo se sudu tvreći da oni ne žele da prave razliku između lokalnog stanovništva i gostiju, a njihov advokat je posle sudske odluke najavio žalbu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE