Slamka spasa za nekadašnje gigante

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slamka spasa za nekadašnje gigante

  Najavljena investicija italijanske Kalearo grupe u nekadašnjeg giganta, nišku Elektronsku industriju (EI Niš), probudila je nadu i drugim bivšim gigantima. Sličan scenario možda može da se desi u još firmi koje su daleko od nekadašnjih rezultata ili čak i ugašene.

  Ekonomski stručnjaci procenjuju da bi uz pomoć države ili investitora potpuni oporavak mogli da očekuju i Staklara Paraćin koju su nedavno preuzeli Bugari, IMT, RTB Bor, “14. oktobar”, Trayal čiji je vlasnik sad Cooper Tires.

  Što se tiče EI Niš, prema oceni gradonačelnika Miloša Simonovića posle susreta sa investitorom Masimom Kaleorom, iz mrtvih će se prvo dići firme EI Komponente i Istraživačko-razvojni centar, koje će Italijani dobiti u dugoročni zakup. Velika očekivanja imaju i sindikati EI, koji veruju da će Italijanima biti interesantne i druge firme iz sastava ovog bivšeg niškog giganta.

  Posle 20 godina propadanja dočekali smo trenutak da najzad neko dođe. Očekivali smo Dajtek, Leoni, Juru i Falke, ali su nas svi zaobilazili. Ovo je veliki dan za 180 ljudi, koliko ih sada radi u EI, a žele da pokažu da umeju i mogu da zarade plate. Očekujemo da osim EI Komponenti, Italijanima budu interesantni i Čegar, EI Televizija, ‘7. oktobar’ i EI Metal”, kaže Jovan Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata EI. 
   

  Dolazak Italijana značio bi početak realizacije vladinog projekta Tehnis, koji podrazumeva pokretanje proizvodnje u firmama koje imaju. Investitor bi dobio u zakup 100.000 kvadratnih metara sa pratećim objektima i kompletnom infrastrukturom, uz uslov da pokrene proizvodnju i uposli što veći broj radnika. 

  Ekonomisti se slažu da svako preduzeće u koje država ulaže ima perspektivu, poput beogradskog PKB-a, koji je nekada sastavljao kraj s krajem, a danas je uzorna i veoma uspešna firma. 

  Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija, smatra da bi rešenje moglo da bude trajno državno vlasništvo za kompanije od strateškog značaja, kao u slučaju namenske industrije, ali i “čišćenje” bilansa od dugova. 

  “Ukoliko EI Niš ili Fabrika kablova u Jagodini ne mogu da nađu zainteresovanog investitora, onda država može da ponudi svim radnicima finansijsku pomoć da iskoriste mašine i prostor i započnu sopstveni biznis”, predlaže on. 

  Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da država treba da uradi procenu koliko novca sme da potroši na posrnule firme i da li se to isplati. “Postavlja se pitanje šta će se desiti kada država iscrpi fondove iz kojih plaća radnike u tim firmama. Svako preduzeće koje hoće da zakupi mora detaljno da vidi kakve su perspektive prodaje tih proizvoda i koliko treba u njih uložiti”, naglašava Kovačević.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE