Postignut načelan dogovor - blokada ostaje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Postignut načelan dogovor – blokada ostaje

  Na sastanku delegacije dela nezadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i trgovine, koji trajao više od sedam sati , postignut je načelan dogovor da se subvencije u agraru isplaćuju po hektaru, a konkretno rešenje o tome biće usvojeno danas.
   
  Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović je rekao novinarima, posle završetka razgovora koji su počeli sinoć oko 19 sati, a završili se noćas u dva sata, da je na sasanku otvoren put za pronalaženje rešenja koje poštuje prioritete nacionalne poljoprivredne politike.Milovanović je dodao da se ta politika ogleda u povećanju produktivnosti, rastu obima proizvodnje i broja korisnika državnih podsticaja u agraru.
   
  On je istakao da usvojena rešenja neće anulirati već ostvarena primanja zemljoradnika, a na osnovu ranije usvojenih uredbi o dodeli subvencija u ovoj godini. Rešenje tekućih problema u domaćem agraru se nazire “u kombinovanom premiranju po površini, ali uz obavezu da zemljoradnik mora da zasnuje poljoprivrednu proizvodnju i ”preskoči” određeni minimalan prag produktivnosti”, precizirao je Milovanović.
   
  Maksimalna isplata subvencija po hektaru neće, prema rečima Milovanovića, biti veća od 12 hiljada dinara, a od te sume će biti odbijen iznos sredstava koji su poljoprivrednici već dobili po osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu. On je istakao da to konkretno znači da će zemljoradnici imati samo pravo na razliku, “naravno ukoliko se o svemu postigne konačan dogovor, što podrazumeva potpunu deblokadu puteva i normalizaciju saobraćaja na svim putnim pravcima.”
   
  Na sastanku je bilo reči, kako je ukazao Milovanović, takođe i ostalim problemima koji muče domaće poljoprivrednike, uključujući i visinu poreza na dodatu vrednost i investicionu podršku, o čemu će se razgovarati na sledećem sastanku u Ministarstu poljoprivrede i trgovine.Milovanović je napomenuo i da neće ponovo biti uvedeno plaćanje obaveza za PIO fond, niti će biti ograničenja u pogledu površina koje će se subvencionisati. Na pitanje da li će biti dovoljno novca u budžetu za ovu godinu za isplatu subvencija a na osnovu predviđenog modela, Milovanović je odgovorio da je rešenje pronađeno.
   
  Predstavnik dela nazadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine Miroslav Ivković je kazao da su paori spremni na kompromis i da će prihvatiti ponuđenih 12 hiljada dinara po haktaru, umesto 14 hiljada dinara po hektaru, što su prvobitno zahtevali. On je rekao da zemljoradnici za sada neće odustati od blokade puteva, ali je istakao da očekuje razrešenje situacije u toku dana.
   
  Članovi delegacije nezadovoljnih poljoprivrednika rekli su da će, nakon što bude postignut konačan dogovor koji će se uobličiti u pismenoj formi, paori povući svoje traktore sa puteva i tako omogućiti normalizaciju saobraćaja na blokiranim putevima širom Vojvodine.
   
  Deo nezadovoljnih zemljoradnika je 25. aprila sa oko hiljadu, uglavnom teških traktora, počeo blokadu većine regionalnih puteva u Vojvodini i nekim delovima centralne Srbije, zahtevajući da se subvencije u agraru isplaćuju po hektaru, a ne na osnovu prinosa kao što je to predviđeno važećom uredbom vlade za ovu godinu.
   
  Predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednika su danas izrazili spremnost na neku vrstu kompromisa kad je reč o ispunjenju njihovih zahteva i istovremeno zapretili da će dodatno pojačati blokadu puteva i krenuti u protesnu šetnju prema Beogradu, iako su prvobitno negirali da to nameravaju da učine.
   
  AMSS: Saobraćaj se trenutno odvija bez problema
   
  Prema podacima Uprave saobraćajne policije, sve blokade puteva, koje su juče postavili poljoprivrednici u protestu, trenutno su u prekidu i saobraćaj se odvija bez problema, izjavila je danas Tanjugu dežurni operater Auto-moto saveza Vanja Branković. 

  Ona je dodala da se vozačima ipak ne preporučuje da kreću u pravcu Vojvodine, bez preke potrebe, sve dok AMS S ne dobije zvanične informacije.

  Za sve informacije o trenutnom stanju na putevima, vozači mogu da se inforišu na sajtu AMS S-a ams s.org.rs, ili da pozovu broj 987.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE