Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prepoznajte hipertenziju na vreme

    Prof. dr Dimitra Kalimanovska-Oštrić, kardiolog iz Kliničkog centra Srbije i šef Katredre za opštu medicinu na Medicinskom fakultetu, kazala je da prognoze stručnjaka pokazuju da će više od 50 odsto stanoviništva, starosti između 60 i 70 godina, imati problem sa povišenim krvim pritiskom.
     
    Govoreći o terapiji, ona je kazala da kod starijih pacijenata treba voditi računa da nakon ukazane terapije ne dođe do naglog pada pritiska budući da efekat leka nastupa nakon dva sata od uzimanja.
     
    „Za sve lekove treba dati dovoljno vremena da se ispolji efekat, a važno je redovno uzimanje terapije“, rekla je dr Kalimanovska-Oštrić. Ona je navela da je najbolje ako se postigne da se terapijom visok pritisak snizi za oko 20 milimetara.
     
    Prema njenim rečima, hipertenziju je neophodno lečiti na vreme, a problematično je što se najčešće pacijenti jave za pomoć kada počnu da osećaju i druge zdravstvene tegobe.
     
    Kako je kazala, veoma je važna privilina ishrana, fizička aktivnost i zdrav način života kako bi se predupredio nastanak tog oboljenja. Dr Mira Kiš-Veljković iz Doma zdravlja Novi Beograd istakla je da je problematično to što starost sa sobom „nosi“ i druga oboljenja poput dijabetesa, opstruktivne bolesti pluća, kao i kardiovaskularne bolesti, pa prilikom određivanja terapije lekar mora biti oprezan i voditi računa o tome kako neki lek deluje na bolest koju već pacijent ima i druge lekove koje koristi.
     
    Takođe je ukazala da je neophodno da im se da odgovarajuća doza nekog leka jer kod nekih lekova i male količine mogu dati dobre rezultate. Nefrolog iz Kliničkog centra Srbije doc. dr Milan Radović rekao je da je česta pojava da pacijenti pored hipertenzije imaju dijabetes ili problem sa oštećenjem bubrega i da su lekovi iz grupe „kalcijum blokatora“ dobri za lečenje tih zdravstvenih problema.
     
    Skup je organizovan kao interaktivni vid komunikacije, a stručnjaci su tom prikom davali odgovore na pitanja i dileme koje lekari opšte prakse imaju u svakodnevnom radu prilikom lečenja pacijenata sa hipertenzijom.
     
    Stručni skup je organizovan pod pokroviteljstvom britanske ambasade u sklopu inicijative „Zdravlje nas povezuje“ kompanije „AstraZeneca“ koja objedinjuje više projekata od značaja za društvo i korisnike medicinskih usluga u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE