Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počelo iseljavanje kod Belvila uprkos upozorenju

    Iz nehigijenskog naselja kod “Belvila” danas je počelo raseljavanje 257 porodica sa 974 osobe, a deo raseljenih će biti smešten u stambene kontejnere sa strujom i vodom na pet lokacija na teritoriji grada Beograda, dok će deo biti vraćen u lokalne samouprave iz kojih dolaze.
     
    Raseljavanje prati zamenik Zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina Goran Bašić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Živorad Anđelković.
     
    Prema podacima grada Beograda, oko 124 porodice, odnosno 487 osoba iz tog nehigijenskog naselja, koje imaju prebivalište u Beogradu ili su interno raseljena lica sa Kosova i Metohije biće smešteni u stambene kontejnere sa strujom i vodom u Makišu, Jabučkom Ritu, Resniku, Drenu u opštini Obrenovac, Kijevu u opštini Rakovica i Barajevu. Za ostale porodice koje mesto prebivališta imaju u lokalnim samoupravama u Srbiji obezbeđen je prevoz do tih mesta.
     
    U naselju će ostati ljudi koji se nalaze na trasi pristupne saobraćajnice sa novog mosta i oni će biti raseljni kasnije.
     
    Zamenik Zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina Goran Bašić rekao je da ta institucija ima zadatak da kontroliše postupke javne uprave, ali i da se prati da li će raseljavanje biti obaveljno uz poštovanje ljudskih prava.“Naši savetnici se nalaze u svih pet naselja u Beogradu, gde će biti smešteni raseljeni iz neformalnog naselja kao i u pet lokalnih samouprava gde će“, rekao je Bašić.
     

    Amnesty international: Raseljavanjem Beograd krši međunarodne standarde
     
    Organizacija za ljudska prava Amnesty International ocenila je juče da vlasti Beograda moraju da otkažu iseljavanje romskih porodica iz naselja Belvil, jer će u suprotnom „oštro povrediti“ međunarodne standarde čiji je Srbija deo.
     
    U saopštenju objavljenom na sajtu ove organizacije naznačeno je da vlasti prestonice nisu na odgovarajući način obavestile članove 250 romskih porodica o raseljavanju koje je danas započeto. Amnesty dalje navodi da su tri planirane lokacije veoma udaljene od grada, a samim tim i od izvora zarade Roma.

    Ova organizacija sa sedištem u Londonu ističe da su do juče većina nevladinih organizacija i Evropska komisija mislili da će biti raseljeno 40 porodica, međutim, onda se ispostavilo da se radi o više od 250 porodica.
     
    Evropska komisija je obećala da će obezbediti 3,5 miliona evra za stalno rešenje stambenog pitanja Roma iz Belvila, podseća Amnesty i dodaje da Komisija „mora odmah da pozove vlasti Beograda da otkažu planirano iseljavanje i počnu odgovarajući proces konsultacija sa stanovnicima Belvila“.
     
     
    Ombudsman za integraciju Roma


    Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da se nada da će lokalne samouprave i nadležni organi preduzeti sve mere za integraciju raseljenih romskih porodica.
     

    Ombudsman je u saopštenju najavio da će danas pratiti raseljavanje Roma iz neformalnog naselja kod „Belvila“ u Beogradu. Dodaje se da se nadzor nad postupkom raseljenja organizuje kako bi doprineo da se taj složen i osetljiv proces sprovede u skladu s međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE