Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fordu preti prvi štrajk od 1978.

    Proizvođač automobila Ford po prvi put je nakon sedamdesetih godina prošlog veka suočen s mogućnošću štrajka svojih radnika u Velikoj Britaniji.
     
    Naime, veliki sindikat „Unite“, koji okuplja 2500 radnika Forda, obavestio je kompaniju kako će među svojim članovima sprovesti glasanje o pokretanju sindikalne akcije, odnosno štrajka, ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi. Bolje rečeno, ukoliko Ford ne odustane od svojih planova da zatvori svoj postojeći penzijski fond za novopridošle radnike, ali i plana o smanjenju početne plate.

    “Ford je suočen sa mogućnošću prvog štrajka još od sedamdesetih godina. „Unite“ neće ostati po strani i skrštenih ruku gledati kako Ford svojom novom šemom plata i penzija među nama stvara radnike drugog reda. Sugerišemo Fordu da se vrati za pregovarački sto ukoliko želi izbeći spor sa nama”, kazao je predstavnike sindikata Junit Rodžer Madison, prenosi Guardian.

    Ford u Velikoj Britaniji zapošljava oko 15.000 ljudi, a njegovi radnici su zadnji put išli u štrajk davne 1978. godine kada je došlo do spora radnika i kompanije o visini plata. Radnici Forda tada su pokrenuli trend koji je iste godine rezultirao nizom sličnih radničkih štrajkova, zbog čega je taj period kasnije postao poznat kao “zima nezadovoljstva”.


    S obzirom na to da je Britanija i službeno objavila kako se nalazi u recesiji sa dvostrukim dnom, a već neko vreme muku muči sa štrajkom kamiondžija, postoji mogućnost kako Velikoj Britaniji sledi “proleće nezadovoljstva”.

    Ford ipak nije deklarativno odbio zahteve svojih radnika, već je objavio da je spreman i voljan pregovarati sa „Unite“-om.

    “Ford već neko vreme sa predstavnicima sindikata želi da razgovara o finansijskim izazovima naših beneficiranih penzijskih fondova, koji su u značajnom deficitu. Oko 80 odsto kompanija u privatnom sektoru već je zatvorilo svoje postojeće beneficirane penzijske fondove za nove radnike. Ford nema nameru povlašćeni penzijski fond zatvoriti za postojeće članove i korisnike”, poručili su iz Fonda.
    Hoće li se radnici zadovoljiti tim odgovorom ili će svejedno pokrenuti sindikalnu akciju biće poznato nakon internog glasanja, prenose agencije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE