Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvorena filatelistička izložba „Srbijafila XV“

    Nacionalnu filatelističku izložbu „Srbijafila XV“ svečano je otvorio sinoć u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu generalni direktor Pošte Srbije Goran Ćirić.
     
    Pozdravljajući okupljene zvaničnike i goste iz inostranstva, on je istakao da se u Beogradu održava konferencija poštanskih preduzeća Evrope.
     
    Ćirić je podsetio da je Pošta Srbije stara 172 godine i da je učestvovala u formiranju Svetskog poštanskog saveza u 19. veku, kada je pošta putovala mnogo sporije. On je rekao da je na prvom srpskom izdanju poštanske markice lik kneza Mihaila koji je bio najzaslužniji za modernizaciju poštanske službe u ono doba, a da je glavni zadatak danas za njenih 15.000 zaposlenih da iskoriste prednosti savremene tehnologije.
     
    Predsednik Svetske federacije filatelističkih organizacija Jorgen Jorgensen čestitao je organizatorima na odličnoj izložbi, napominjući da je ona za filateliste isto što i Mundijal za ljubitelje fudbala.
     
    „Ovo je kulturno i intelektualno prvenstvo u kojem je glavna disciplina poštanska marka. Ponosan sam što sam ovde. Filatelija je hobi koji traje više od 150 godina, a ima sve izglede da se nastavi uz ovako dobru saradnju preduzeća Pošta i filatelista“, rekao je on.
     
    Plakete Saveza filatelista Srbije dobili su članovi počasnog organizacionog odbora – ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković, koji je lično primio priznanje, kao i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin i gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas, koji nisu bili prisutni. Plakete u znak zahvalnosti za podršku i saradnju dobili su Ćirić, Jorgensen, sekretar Evropske federacije filatelista Bojan Bračić i potpredsednik Evropske filatelističke akademije Partrik Maselis.
     
    Ministar Marković je izrazio zadovoljstvo izložbom za čije su održavanje, kako je rekao, bili potrebni sjajni profesionalci iz JP „Pošte Srbije“, u nadležnosti njegovog ministarstva, kao i sjajni amateri, na hiljade onih koji iz entuzijazma brinu o filateliji.
     
    „Ponosan sam na “Pošte Srbije“ i smatram ih delom prve odrednice u nazivu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva“, izjavio je on, podsetivši na odličnu saradnju i izdavanje prigodnih markica prilikom obeležavanja godšnjica značajnih ličnosti i događaja.
     
    Skup je pozdravio i predsednik Saveza filatelista Srbije Ðorđe Radičević. On je rekao da je ova tradicionalna takmičarska izložba, koja je u Srbiji prvi put priređena 1951. godine, ovoga puta posvećena prvim srpskim markama, sa likom kneza Mihaila iz 1866. godine.
     
    „Srbijafila XV“ je smotra istorije, tradicije i kulture, sporta i nauke, pretočene u vredne filatelističke eksponate i prava je prilika i privilegija za sve posetioce da se upoznaju sa vrednim filatelističkim izlošcima i domaćih i stranih izlagača kojih ove godine ima u zapaženom broju, ističu organizatori.
     
    Izložba će biti otvorena do 29. aprila, a u okviru nje biće organizovane radionice, seminari i predavanja, kao i promocija personalizovane poštanske marke posvećene izložbi.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE