Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iz Italije u poslednjih godinu dana došlo još 120 firmi

    Za samo godinu dana broj italijanskih firmi u Srbiji porastao je za 120 i sada ih je ukupno 400. Sa dolaskom “Danijelija” i ukupnim obimom ulaganja od 2,6 milijardi evra Italija će prestići Austriju, najvećeg stranog ulagača.


    Zbog niskih troškova rada, povoljnog poreskog sistema i značajnih novčanih podsticaja koje daje država Srbija je novi eldorado za italijanske ulagače, konstatovao je skoro tamošnji visokotiražni list “La republika”. Uskoro potom je i “Danijeli”, proizvođač metalnih delova u automobilskoj industriji, obznanio planove da izgradi čeličanu u Šapcu vrednu pola milijarde evra.
     
    Bili su podstaknuti dolaskom „Fijata“, kao i „Manjeti Marelija“, „Dajteka”, “Lames grupe”, “Konfekcioni Andrea”. Još jedna velika kompanija za proizvodnju nameštaja razmišlja o investiciji vrednoj nekoliko stotina miliona evra i narednih mesec dana će odlučiti da li im odgovara Srbija.
     
    Italijanske firme danas ostvaruju obrt od oko 2,5 milijardi evra, zapošljavaju oko 20.000 radnika i ubedljivo najviše, preko 60 odsto, posluje u tekstilnoj industriji.

    U granama poput te upravo je cena rada presudan faktor da donesu odluku o ulaganju, kaže za “Blic” Aleksandar Miloradović iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza. Pored toga, Italijane zanima koliko su brze carinske procedure, naročito sa Mađarskom.

    – Često pitaju i za sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, s tim što su im šanse za izvoz na to tržište male, budući da samo „Fijat“ može da isporuči velike količine robe, a automobili su izuzeti iz sporazuma – objašnjava Miloradović.

    On kaže i da je 80 odsto proizvodnje italijanskih firmi namenjeno izvozu, mahom u zemlje Evropske unije. Stoga se u poslednjih pet godina promenila i struktura spoljnotrgovinske razmene jer je Srbija skoro udvostručila svoj izvoz u Italiju na 936 miliona evra prošle godine.

    Međutim, upravo to bi moglo biti veliki minus u godinama krize. Stalni predstavnik MMF-a Bogdan Lisovolik skoro je upozorio da je za privredni oporavak Srbije loše što su joj glavni spoljnotrgovinski partneri, kao i strani ulagači, iz zemalja u dubokoj recesiji, misleći i na Italiju.

    Profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović objašnjava za “Blic” da to pre svega znači da će banke kako one u matičnoj zemlji tako i ovde u zemlji teže dolaziti do kapitala.

    – Krediti su glavni izvor finansiranja kompanija i kad se sistem poljulja kao što se sad dešava, onda firme nemaju sredstva za ulaganje – zaključuje Musabegović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE