Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Francuskoj odobren „baklofen“ za lečenje alkoholizma

    Francuske zdravstvene vlasti su odobrile upotrebu leka „baklofen“, prvobitno namenjenog regulisanju nervnih spazama, za lečenje od alkoholizma na „ad hok“ bazi, tj. zavisno od konkretnog slučaja.

    U odobrenju stoji da iako se dotični lek nije definitivno pokazao kao efikasan u lečenju alkoholizma, on je kod nekih pacijenta doveo do „kliničkog boljitka“, prenosi AFP.

    U nedavnom ispitivanju na 132 teška alkoholičara, koji su dobijali velike doze „baklofena“ tokom godinu dana, pokazalo se da je 80 odsto ispitanika ili sasvim prestalo da pije ili su postali umereni konzumenti alkohola.

    Poređenja radi, uspešnost dva leka kojima se danas uobičajeno tretiraju osobe koje boluju od alkoholizma, „naltreksona“ i „akamprozata“, iznosi svega 20 do 25 odsto.

    Mogući neželjeni propratni efekti „baklofena“ su umor, pospanost, nesanica, vrtoglavica i stomačni problemi.

    Za maj je planiran početak kliničkog ispitivanja na 320 pacijenta, od kojih će polovina dobijati „baklofen“ u sve većim dozama, dok ih ne prođe želja za pićem, dok će ostali dobijati neaktivnu pilulu istog izgleda, odnosno placebo.
     
    Istraživanjem će rukovoditi Filip Žori s Univerziteta Pari-Dekart.

    Francuski budžet za zdravstvo će u troškovima ovog ispitivanja učestvovati sa 750.000 evra, dok će ostatak potrebne sume – do 1,2 miliona evra, namiriti neidentifikovani donator.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE