Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pokrajina obezbedila novac za obnovu Vršačke kule

    Vršačka kula je najvredniji projekat očuvanja kulturne baštine u Vojvodini, posle kompleksa u Baču, koji je iz sličnog istorijskog perioda, zbog čega je pokrajinski Sekretarijat za kulturu nastavio da finansira njenu rekonstrukciju.
     
    Iz pokrajinskog budžeta je u prethodne dve i po godine za ove namene bilo izdvojeno deset miliona dinara, a novom donacijom od četiri miliona završiće se poslednja faza rekonstrukcije, posle čega će ovaj srednjovekovni objekat i simbol Vršca konačno biti otvoren za turiste.
     
    Kula je jedini preostali objekat nekadašnjeg utvrđenja, koji od 16. veka stražari nad Vršcem. Pomenutim radovima vraćeni su joj prvobitni obrisi, baš kao i krov, jedini detalj koji starijim Vrščanima smeta, jer je njime narušen izgled kule „sa zubima“ kakvu oni pamte. Međutim, o postojanju krova svedoči i grb tog grada iz 1804. godine.
     
    – Sa krovom ili bez njega, smatram da je za grad najvažnije da se ovaj objekat konačno privede nameni, jer je pre ovih radova na ulazu u kulu godinama stajao natpis „Zabranjeno penjanje“ iz bezbednosnih razloga – naglašava Čedomir Živković, predsednik opštine Vršac, i dodaje da je do sada u Kulu uloženo više 30 miliona dinara.
     
    Projektom je predviđeno da se na najnižem vršačkom brdu (399 metara nadmorske visine) obnovi nekadašnje utvrđenje, čiji su temelji pronađeni pre desetak godina. Sve to je urađeno u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva, jer će ovaj kompleks biti pod zaštitom države.
     
    – Trenutno uređujemo unutrašnji prostor i prilaz kuli, posle čega će uslediti uvođenje električne instalacije i kanalizacije. Zidarski radovi će biti gotovi ove godine, te postoji mogućnost da ćemo tada postaviti i muzejsku zbirku predmeta pronađenih tokom arheološkog iskopavanja – objašnjava Javor Rašajski, član Opštinskog veća za kulturu.
     
    Sada se čeka odobrenje za izgradnju još jedne kule, kružnog oblika, na već postojećim temeljima. U toj kuli će biti luksuzni restoran na dva nivoa. Poslednja faza obnavljanja podrazumeva natkrivanje središnjeg dela (između dve kule) sa lameriranom drvenom konstrukcijom i pokrivanje staklom. Sve to će oživeti pet vekova stare priče despota Đurađa Brankovića, pretpostavlja se, sačinitelja utvrđenja.
     
    Kada se završi uređenje kompleksa vršačkog zamka, nadležni najavljuju da će premestiti repetitor, koji se nalazi tik uz zidine budućeg spomeničkog kompleksa. On se vizuelno ne uklapa u tu celinu, ali i svojom konstrukcijom zaklanja pogled na ceo grad. Podsećanja radi, bedemi kule bili su uzdrmani u dva navrata tokom 1999. godine, kada je repetitor bombardovan.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE