Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Građani BiH štede i na hlebu

    Cena brašna u trgovinama u Federaciji BiH u poslednje vreme je u padu. Potvrđuju to i statistike Federalnog ministarstva trgovine.
     
    Tako je prosečna cena svih tipova pšeničnog belog brašna u novembru prošle godine iznosila 1,35 maraka, u decembru 1,17, u januaru ove godine 1,14, a u februaru, što su poslednji objavljeni podaci, 1,09 KM. – piše Dnevni avaz.

    Uprkos tome, cene hljeba skoro da su nepromenjene. Tačnije, ovaj osnovni prehrambeni artikl skuplji je za nekoliko feninga! Konkretno, u novembru prošle godine prosečna cena hleba od polubelog pšeničnog ili crnog brašna u FBiH iznosila je 2,45 KM. U poslednjem mesecu prošle i prvom ove godine cena je bila viša za fening, da bi u februaru prosek iznosio 2,47 KM.

    Na pitanje zbog čega pad cene brašna nije pratilo i pojeftinjenje hleba, pekari se pravdaju poskupljenjem energenata i drugim problemima u ovoj oblasti, te kažu da su u takvoj situaciji “tek da ne rade s gubitkom”.

    – Dešava se nešto što se nije dešavalo u poslednjih 12 godina. Ljudi počinju štedeti, svi proizvođači hleba imaju drastičan pad prodaje, koji se kreće od deset do 50 odsto – kazao nam je Meho Alić, direktor marketinga, član Uprave i PR industrijskog proizvođača “Aspek”.

    Činjenica da građani štede čak i na hlebu, prema njegovim rečima, zorno pokazuje kakvo stanje vlada u državi.

    Na pitanje hoće li, s obzirom na priču o teškom stanju, eventualno biti poskupljenja hleba, Alić odgovara da pekari to ne smeju da učine, jer bi to bilo “ekonomsko samoubistvo”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE