Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Statini ne deluju protiv melanoma?

    Uprkos nekim ranijim indicijama da lekovi iz grupe statini, koji snižavaju holesterol, mogu da smanje i rizik oboljevanja od raka kože, melanoma, američka studija obavljena na Institutu za rak Karmanos u Detroitu, je pokazala da to nije tačno.
     
    Tim kojim je rukovodio Majkl Sajmon analizirao je rezultate velikog američkog istraživanja zdravlja žena, kojim je tokom više od decenije praćeno zdravstveno stanje oko 120.000 žena.
     
    Među ovim ženama oko 8.800 je redovno uzimalo statine „atorvastin“ ili „pravastatin“. Ispostavilo se da je i kod žena koje su uzimale statine i kod onih koje nisu, učestalost pojave melanoma bila ista – devet slučajeva na 10.000 godišnje.
     
    Rizik obolevanja od melanoma uopšte nije zavisio ni od toga koja vrsta statina je uzimana, niti od toga kolilko dugo je konzumiran taj lek.
     
    Tim iz Detroita se zalaže da, kada je prevencija melanoma u pitanju, akcenat bude na smanjenju poznatih faktora rizika za to oboljenje – preteranog izlaganje UV zracima, kvarcovanja i pušenja.
     
    Majkl Sajmon napominje da, pošto se ranije pokazalo da statini u laboratorijskim uslovima mogu da unište ćelije melanoma, dalja istraživanja treba usmeriti na delovanje tih medikamenata, možda u većim dozama, na osobe već obolele od te vrste raka kože.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE