Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potpisan ugovor o izgradnji nove toplane u Loznici

    U sedištu lokalne samouprave u Loznici u petak je potpisan ugovor o izgradnji gradske toplane, a za taj enegretski objekat, vredan oko 148 miliona dinara, obezbeđena su kreditna i sredstva Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „Toplana“.

    Narodni poslanik i potpredsednik Skupštine grada Loznice Miroslava Pejić rekla je tim povodom novinarima da će korišćenjem sistema nove toplane biti ostvarena ušteda od 900.000 metara kubnih zemnog gasa tokom jedne grejne sezone, koji košta oko 30 miliona dinara.

    Ona je ukazala i na dodatne uštede po osnovu prestanka korišćenja grejanja iz daljinskog sistema firme „Dekotra“, za čije usluge je iz gradskog budžeta za ovu sezonu plaćeno 40 miliona dinara.

    Direktor preduzeća „Hira“ Miodrag Ćirić rekao je da će ta firma, koja je na tenderu odabrana kao najpovoljniji ponuđač za izgradnju toplane, da ugradi najsavremeniju opremu koja se proizvodi u Evropi i da će novo postrojenje uštedeti 33% energije.

    Predviđeno je da se u prvoj fazi ugrade dva kotla snage po osam megavata, a vrednost tih radova iznosi 148.300.000 dinara, za šta je Toplana obezbedila kredit u iznosu od 140 miliona dinara, a preostali deo iznosa biće ostvaren iz sopstvenih prihoda tog JKP.

    Projektnom dokumentacijom predviđeno je da u okviru prve faze bude ugrađen generator snage jedan megavat koji će proizvoditi električnu energiju, što će biti izvedeno kada se steknu uslovi, a zatim, u drugoj etapi, biće postavljeni po još jedan kotao i generator.

    Prema ugovoru koji su u petak potpisali predstavnici grada i izvođača , radovi će trajati 91 kalendarski dan, a postrojenje koje će u potpunosti biti u nadležnosti lozničke Toplane počeće sa radom u narednoj grejnoj sezoni, rekao je direktor tog JKP Milan Panić.

    Skupština grada Loznice je krajem prošle godine odobrila Toplani da se kreditno zaduži stavljanjem svoje imovine pod hipoteku, kako bi na taj način obezbedila sredstva za izgradnju novog energetskog postrojenja.

    Do sada je „Toplana“ obezbeđivala daljinsko grejanje za oko 210.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora u Loznici i u Banji Koviljaci, od kojih je 52,5% toplotnom energijom snabdevala firma „Dekotra“, a ostatak lokalne kotlarnice tog JKP.
     
     
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE