Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski beli luk pobedio kineski

    Od 17 tezgi sa belim lukom u Bačkoj Palanci na čak 15 bio domaći, prepoznatljiv kao sitniji, sočniji, čvršći i ljući.


    Pijačari tvrde da je tako već nekoliko meseci i da su se prodavci uvoznog luka iz Kine „predali“ pred ubedljivim argumentima kupaca koji preferiraju domaće proizvode, pa i autohtoni beli luk kome nema premca.

    Iako je cena domaćeg luka skoro duplo viša od kineskog, bolje se prodaje od konkurentskog, koji ga je skoro bio potisnuo, ne samo sa pijace, nego i iz mnogih bašti.

    Prolećni domaći česni luk u Bačkoj Palanci se u poslednje vreme prodaje po ceni od 300 do 600 dinara za kilogram, zavisno od očuvanosti i kvaliteta, dok je kineski od 250 do 350 dinara.

    Prodavci navode da „malo koga više privlače niska cena, čista bela boja i veličina glavice kineskog luka. Sada se mnogo više kupuje domaći beli luk, doduše, u manjim količinama zbog visoke cene“.

    Oni dodaju i da „kineski luk jeste na prvi pogled privlačniji, zbog besprekorne čistoće, kao da nije iz zemlje, ali ko je probao da uštedi, video je da se taj luk zbog slabijeg kvaliteta više i troši. Naš luk ima jači miris i ljutinu i zato manje količine zadovolje potrebe domaće kuhinje“.

    „Uz puno rada, na hektaru belog luka, može da se zaradi oko 20.000 evra, a to je više nego na bilo kojoj drugoj kulturi. Međutim, mi agronomi smo vrlo skeptični kad je u pitanju očuvanje kvalitetnog domaćeg genetskog potencijala u našim baštama. Za to su potrebni uslovi, zaklonjena mesta oko kuća i štala, u kojima se neće mešati domaće kulture sa genetski modifikovanim“, smatra agronom Sava Prica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE