Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Raste broj obolelih od Alchajmerove bolesti

    Broj obolelih od Alchajmerove bolesti i demencije u svetu raste pa je neophodno na vreme prepoznati prve znake bolesti kako bi se na vreme uspostavila dijagnoza i započelo lečenje, rečeno je na simpozijumu „Treće doba u svetu koji se menja“ održanom u okviru 14. nacionalnog kongresa Udruženja psihijatara Srbije.
     
    Predsednica Skupštine Srbije, koja zamenjuje predsednika Republike, Slavica Ðukić-Dejanović rekla je da učestalost te bolesti raste sa godinama i da se udvostručuje svakih pet godina posle šezdesete. Dejanovićeva, koja je i profesor na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, rekla je i da je važno kakav je odnos porodice prema obolelima, kao i da se ta bolest na vreme dijagnostikuje.
     
    Kada je reč o bihejvioralnim aspektima demencije, ona je navela da se najčešće kod starih osoba javljaju sumanute ideje i halucinacije, česte promene raspoloženja, izmene kognitivnih funkcija, takozvane „katastrofične reakcije“. Važno je, kako je kazala, da se pacijentu objasni priroda bolesti i da lekove nije nužno primenjivati ukoliko nisu neophodni. Takođe, potrebno je početi sa nižom dozom i postepeno je povećavati i da nikako ne bi trebalo prekidati sa terapijom, čak i kada se čini da nema poboljšanja ili da dolazi do blagog pogoršanja, dodala je ona.
     
    Prema njenim rečima, kod starih osoba se javljaju i depresivni poremećaji, a podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da će oni u narednom periodu doći na drugo mesto uzroka invalidnosti. Depresija je čest „pratilac“ mnogih somatskih bolesti, a često se javlja istovremeno sa njima i nastaje kao njihova posledica, ili ih čak dodatno pogoršava. Pozno životno doba nosi veći rizik za nastanak određenih somatskih bolesti, poput infarkta miokarda, moždanog udara, dijabetesa, navela je Dejanovićeva. Ona je rekla da je važno uvažavanje fenomena starenja u svim aspektima politike razvoja, podsticanje integracije starijih lica u društvo, podsticanje doživotnog obrazovanja i obezbeđenje podrške porodicama sa starijim članovima.
     
    Šef odeljenja za cerebrovaskularne bolesti na Klinici za neurologiju KCS prof. dr Nadežda Čovičković-Šternić ukazala je da je vaskularna demencija najčešća posle Alchajmerove i da stručne prognoze ukazuju da će broj dementnih osoba do 2030. godine u svetu biti oko 63 miliona, a da će jedan deo njih imati problem sa vaskularnom demencijom. Ta bolest se može prepoznati ukoliko pacijent pored teškoće sa intelektualnim funkcionisanjem ima i srčane probleme, visok pritisak, dijabetes, a potrebno je da se pacijent na vreme javi lekaru radi terapije, rekla je ona.
     
    Dr Elka Stefanova iz Centra za poremećaj pamćenja na Neurološkoj klinici rekla je da se Alchajmerova bolest poredi sa „tempiranom bombom“ jer broj bolesnika iz godine u godinu raste. Prema njenim rečima, Alchajmerova bolest se javlja sa produženim ljudskim vekom, tako da što se duže živi postoji veća šansa da se dobije ta bolest. Ona je kazala da je, po uzoru na načine lečenja na mnogim svetskim kilinikama, i u Centru za poremećaj pamćenja uvedena nova metoda koja omogućava rano otkrivanje Alchajmerove bolesti.
     
    Stefanova je ukazala da ne postoji zvanična populaciona studija o broju obolelih jer postoji veliki problem sa ranim prepoznavanjem simptoma. Ona je istakla da je neophodna edukacija stanovništva jer sve veći broj ljudi kod lekara dolazi u srednjem stadijumu, kada je i manja mogućnosti da terapija da efekat. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE