Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi pokrov za Černobilj

    Novi sarkofag nad oštećenim atomskim reaktorom u Černobilju biće gotov do 2015. godine, pošto je sakupljeno dovoljno para u međunarodnom fondu, izjavio je Viktor Baloga, ministar za vanredne situacije Ukrajine.

    Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič već je najavio da će izgradnja novog sarkofaga početi 26. aprila, na 26-godišnjicu katastrofe u toj atomskoj centrali.

    Na sarkofag će biti utrošena milijarda i 540 miliona evra, a skladište korišćenog atomskog goriva košta 255 miliona evra. Početkom prošle godine nedostajalo je 740 miliona evra, ali uz donatorsku konferenciju u aprilu u Kijevu problem je rešen. Osim zemalja-donatora, novac za sarkofag i skladište korištenog goriva obezbedila je i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj.

    Četvrti reaktor černobiljske centrale ekslodirao je 26. aprila 1986. godine. Nad njime je napravljen čelični sarkofag, koji je posle počela da razjeda korozija.

    Ukrajinske vlasti žele da područje oko černobiljske centrale pretvore u bezbednu, ekološku zonu i veruju da će im u tome pomoći novi sarkofag, koji će biti visok 105 metara i dugačak 150 metara, a širok 260 metara.

    Novi oklop četvrtog oštećenog reaktora će sigurno uticati na popravljanje ekološke situacije u regionu. Međutim, posledice katastrofe će se još dugo osećati, a u zabranjenoj zoni će živeti samo starci i „neposlušni”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE