Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otkrivanje rimskih mozaika u Sirmijumu

    Stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture ušli su u vizitorski centar Carska palata Sirmijum i počeli otkrivanje podnih mozaika. U palati je 350 kvadratnih metara podnih mozaika koji su ovde ugrađeni u trećem i četvrtom, a od kad je Sirmijum prestao da postoji, u šestom veku, prekriveni su zemljom. Republičko ministarstvo kulture izdvojilo je samo za ovu godinu 1,8 miliona dinara za restauratorske radove, koji će trajati naredne dve-tri godine.
     
    Otkrivanje mozaika rade restauratori Republičkog zavoda za zaštitu kulture i prema prvim uzorcima reč je o veoma očuvanim podnim mozaicima.
     
    – Mi smo polazna tačka projekta „Putevima rimskih careva“ i želimo da što pre vratimo carsku palatu u stanje kako je ona izgledala u šestom veku, pre nego što je Sirmijum izgoreo – kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici. – Palata je ostala zatrpana pod zemljom, od tada pa do decembra 2010. godine, kada je završeno njeno otkrivanje i izgradnja vizitorskog centra.
     
    Vizitorski centar koji je ovde podignut ima 2.680 kvadratnih metara natkrivenog prostora. Kada se završi otkrivanje podnih mozaika u prostoru Carske palate biće postavljeni i stubovi od ljubičastog egipatskog kamena porfira, sačuvani originalni primerci iz rimskog perioda.
     
    – Mi smo za otkrivanje mozaika dobili 1,8 miliona dinara i to je dovoljno za ovu godinu, jer je to veoma spor i osetljiv posao. Kod nas u zemlji nema restauratora koji bi mogli brže od tri godine otkriti svih 350 kvadratnih metara veoma zanimljivih mozaika. Prvi mozaici koji su otkriveni pokazuju da su veoma očuvani i da će povratiti sjaj ove palate iz drugog ili trećeg veka, iz vremena kada se odavde upravljalo delom rimske imperije – kaže Šulaja.
     
    Da bi se upotpunio ambijent i slika Sirmijuma potrebno je otkriti i Konstantinovu kovnicu novca u blizini sadašnjeg vizitorskog centra. Tu je car Konstantin kovao zlatnike. Danas u svetu postoje samo tri primerka. Na uređenje čeka i lokalitet crkve u Mačvanskoj Mitrovici (po otkriću američkog arheologa dr Imre Boba, tu je sahranjen Sveti Metodije), Licinijeve terme, u centru grada i mesto gde je, na bivšem Artemidinom mostu, 304.godine, pogubljen Sveti Irinej.
     
    – Treba nam mnogo sredstava, ali svi ovi projekti su u planu i verujem da će uskoro početi i njihova realizacija – ističe Šulaja.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE