Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dulić: Spasili smo građevinarstvo

    Spasili smo građevinarstvo u toku najveće krize, kaže ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.


    On je istakao da to jedan od najvećih uspeha aktuelne Vlade.

    „Kroz 250 projekata koji se danas grade, u kojima se investira u obnavljanje škola, mostova, dečijih vrtića i otvorenih bazena, uspeli smo da angažovanjem 88.000 radnika koji rade na njima obezbedimo bolji standard i bolje uslove života ljudima iz tih sredina, što je jedan od najvećih uspeha Vlade Srbije u poslednje četiri godine“, rekao je Dulić.

    Ističući da nema problema u finansiranju 250 projekata koji se realizuju kroz program podrške građevinarstvu, on je obećao da problema u plaćanju neće ni biti.

    „Uspostavili smo novi model ponašanja države, a to je da se ne duguje izvođačima. Samo putarskoj privredi se dugovalo 350 miliona evra, a u doba najteže krize uspeli smo da taj dug podmirimo i započnemo najveće investicione cikluse“, rekao je Dulić.

    U projekte podrške građevinarstvu uloženo je više od 600 miliona evra, od toga 180 miliona evra u javne objekte, a oko 450 miliona u stambene.

    „Gradimo oko 7. 000 stanova u Srbiji i to je u poslednjih 30 godina najveći ciklus stanogradnje. Pokrenuli smo se sa mrtve tačke i gradimo bez ijednog duga prema građevinskim radnicima“, naglasio je Dulić.

    U izgradnju hale sportova u Kraljevu, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine, biće uloženo 620 miliona dinara, od čega pola novca obezbeđuje državni budžet, a drugu polovinu grad.

    Dulić je naveo da je ulaganje u ekološku infrastrukturu u funkciji privlačenja investitora, jer oni ne žele da ulažu u gradove koji nisu rešili problem otpada i kanalizacije.

    Podsećajući da je u protekle četiri godine teritorija sa koje se odnosi smeće povećana sa 60 na 80 odsto, Dulić je rekao da se „ne investira u gradove u kojima se kanalizacija izliva u reke i u kojima je otpad na svakom ćošku, jer nema normalne deponije ili kontejnera“. To je pravilo u svetu, rekao je Dulić prilikom obilaska gradilišta kolektora otpadnih voda u naselju Konarevo kod Kraljeva.

    Ministar je naglasio da je na početku njegovog mandata u Srbiji postojala samo jedna regionalna deponija, a sada ih je izgrađjeno 10 i još šest je u izgradnji, što je ocenio kao ogroman uspeh sadašnje Vlade. Dulić je dodao da je zavaljujući upravljanju otpadom na evropski način za četiri godine otvoreno 10.000 radnih mesta.

    On je ocenio da za dostizanje standarda Evropske unije u ekološku infrastrukturu treba uložiti oko 10 milijardi evra.

    Ovaj novac je neophodan za obezbeđivanje zdrave pijaće vode, sistema sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda i uredjenje deponija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE