Od bokvice zarastaju rane i čiste se pluća
U našoj zemlji raste oko dvadesetak vrsta bokvice. Ima je pored puteva, na livadama, pašnjacima i po šumama. Cvetaju od proleća do zime, i od davnina se koriste protiv mnogih bolesti. Postoji ženska (širokolista) bokvica, muška (uskolista) i srednja bokvica. U narodu se najviše ceni i najčešće upotrebljava širokolista ili ženska bokvica.
List se bere sve dok biljka cveta, a koren se vadi cele godine. Uglavnom se u lekovita svojstva koristi svež ili suv list, a ređe cela biljka i koren. Hemijski sastav i dejstvo sve tri vrste bokvice gotovo su isti. U listu ima četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida. U semenu ima sluzi, masnog ulja, belenčevina i šećera.
Bokvica je poznata kao snažno antibakterijsko sredstvo. Njen list deluje protiv raznih upala kože i sluzokože, pojačava lučenje tečnosti u plućima i time olakšava iskašljavanje guste sluzi iz organa za disanje. Takođe, smanjuje učestalo mokrenje i povoljno deluje na organe za varenje (protiv proliva, grčeva, čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu).
Svež list bokvice odličan je za lečenje rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa. Uspešno leči i rane od žuljeva i svaka oteklina usled udarca splasne ako se na nju stavljaju oblozi od bokvice. Bokvica ima svoju primenu i u kozmetici, jer se njen sok smatra veoma uspešnim sredstvom za uklanjanje akni i gnojnih bubuljica.