Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačka fondacija osniva rejting agenciju?

    Nemačka fondacija Bertelsman predložila je osnivanje neprofitne, nezavisne rejting agencije koja bi procenjivala kreditnu sposobnost pojedinih država. Kako je saopštio predsednik fondacije, koji je istovremeno i šef koncerna Bertelsman, Gunter Tilen, ovu „hitno potrebnu nezavisnu rejting agenciju“ finansirale bi vlade, firme, fondacije i privatni donatori.
     
    Za početak bi agencija trebalo da raspolaže fondom od 400 miliona dolara koji bi pokrivao godišnje operativne troškove od 15 do 24 miliona dolara.

    Medijski i izdavački koncern Bertelsman, čije je sedište u zapadnonemačkom gradiću Giterslo, jedan je od najvećih na svetu. Ima oko 105.000 zaposlenih širom sveta i godišnji promet od skoro 16 milijardi evra.
     
    Prema zamisli fondacije Bertelsman, planirana rejting agencija bi zemlje počela samoinicijativno da ocenjuje najranije 2013. godine. U drugoj fazi bi procene rejtinga počela da radi i za Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetsku banku. Prihode bi ova agencija sticala naplatom samo produbljenih analiza, koje bi se radile po narudžbini potencijalnih investitora.
     
    Bertelsman za svoju zamisao želi da stekne podršku među zemljama članicama G-20 koju čine najrazvijenije zemlje sveta, kao i države koje se brzo razvijaju.
     
    Da bi se poboljšao kvalitet rejting procena nova agencija služila bi se ne samo do sada uobičajenim makroekonomskim indikatorima, već i takozvanim indikatorima budućeg razvoja. Oni podrazumevaju socioekonomski i politički okvir, kao i moguće političke i društvene prepreke jedne zemlje u otplati kredita.

    Planirana agencija nosi za početak naziv INCRA (International Non-Profit Credit Rating Agency). Nove pravne i organizacione strukture treba da obezbede da bude garantovana nezavisnost ove agencije koja bi trebalo da ima mrežu biroa u Evropi, SAD, Latinskoj Americi i Aziji. Mediji prenoseći najavu Bertelsmana ukazuju da vodeće svetske rejting agencija Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch, „drže“ 90 odsto tržišta i da će nezavisnoj agenciji biti veoma teško da se suprotstavi ovoj konkurenciji. Ranije najavljivano osnivanje evropske rejting agencije odloženo je zbog nedostatka finansijskih sredstava. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE