Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Medicinski stručnjaci sa Kube dolaze u Srbiju

    Delegacija instituta sa Kube posetiće krajem meseca Srbiju kako bi sa predstavnicima zdravstvenog sistema razmotrili buduće oblike saradnje kada je u pitanju vakcina za rak pluća, a deo dokumentacije već je stigao u Institut „Torlak“.

    Direktor Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ dr Branislav Lazić rekao je Tanjugu da je deo medicinske dokumentacije za kubansku vakcinu „Cimaveks EFG“ stigao pre nekoliko dana u tu ustanovu i naveo da je reč o hemijsko-farmaceutskim informacijama o leku, kliničkim ispitivanjima na Kubi i pretkliničkim ispitivanjima.

    Lazić je naveo da je neophodno da se „Torlaku“ dostavi i drugi deo dokumentacije i da očekuje da će ona biti dostavljena sukcesivno do kraja meseca, kada će predstavnici instituta sa Kube doći u Srbiju. On je podsetio da je pre nedelju dana održan sastanak sa predstavnicima instituta sa Kube koji proizvodi vakcinu i kubanske ambasade, kada je potpisano i pismo o namerama. Prema njegovim rečima, Institut „Torlak“ već pet godina prati dešavanja u oblasti imunologijie na Kubi, a u narednom periodu biće razmotreni detalji oko budućih oblika saradnje.

    Lazić je rekao da Institut „Torlak“ nije zainteresovan samo za vakcinu koja se ovih dana spominjala u javnosti, već i druge vakcine koje se proizvode u toj zemlji, među kojima je i vakcina protiv hepatitisa. On je kazao da je najpre neophodno da vakcina za rak pluća dobije sertifikat Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i da će tek onda moći da se počne sa njenom primenom.

    „Ako se budu ispunili svi standardi i dostavi sva adekvatna dokumentacija, postoji ideja da dobijemo posao takozvanog sekundarnog pakovanja, odnosno da dobijemo vakcinu a potom je punimo iz balka“, naveo je Lazić, ukazujući da bi se na dugoročnom planu razmatrala i sama proizvodnja.

    On je kazao da Institut „Torlak“ raspolaže dovoljnim kapacitetima za taj posao.

    Kako je Tanjugu rekao Zoran Vujović, direktor firme „Vama“ koja je zastupnik kubanskog Centra za molekularnu imunologiju (Cimab) iz Havane gde je obavljeno ispitivanje vakcine, ispitivanje „Cimaveksa EFG“ bi u Evropskom centru trebalo da traje oko 15 meseci. On je kazao da će stručnjaci iz Srbije uzvratiti posetu Kubi u maju.

    Postupak registracije te vakcije u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) mogao bi da traje i do 210 dana, a procedura je identična kao i za sve druge lekove.

    Vujović je ranije rekao da su na Kubi obavljena klinička ispitivanja, rezultat su veoma dobri, a nisu primećene neželjene reakcije. Objašnjavajući proceduru, Vujović je kazao da se vakcina daje na četiri mesta na telu, četiri puta, na 14 dana. Nakon toga se posmatra kako su vakcine delovale na metastaze na plućima.

    „Vakcinom se proces hranjenja metastaznih ćelija zaustavlja i one umiru pa ostaje samo primarni tumor, koji ako može da se operiše to se i čini, a ako nije operativan, onda se nastavlja sa vakcinom“, kazao je Vujović, navodeći da je vakcina namenjena za pacijente sa nemikrocelularnim karcinomom pluća u poodmakloj, trećoj ili četvrtoj fazi.

    Jedna vakcina košta 250 evra, a budući da se daju četiri vakcine, i u četiri doze, celo lečenje koštalo bi oko 4.000 evra. Nedavno je i ministar zdravlja Zoran Stanković razgovarao sa predstavnicima ambasade Kube u Beogradu o mogućnosti da homeopatski preparati, kao i kubanske vakcine koje se koriste za lečenje raka, budu dostupni i pacijentima u Srbiji. Dogovoreno je da delegacija kubanskih lekara krajem aprila na stručnoj konferenciji predstavi postignute rezultate u lečenju raka stručnjacima iz oblasti onkologije u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE