Kofein i vežbanje mogu da smanje rizik od kancera kože

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kofein i vežbanje mogu da smanje rizik od kancera kože

  Nova studija sprovedena na miševima predstavljena na ovonedeljnom sastanku u Čikagu tvrdi da kofein i vežbanje mogu da smanje rizik of kancera kože izazvanog izlaganjem suncu.


   Dr Jao Ping Lu (Yao-Ping Lu), vanredni profesor za istraživanja u oblasti hemijske biologije i direktor prevencije kancera kože na Farmaceutskom fakultetu Rudžers Ernest Mario u Piskatveju u Nju Džersiju, predstavio je otkrića delegatima Američke asocijacije za istraživanje kancera (AACR) na godišnjem sastanku za 2012. održanom u Čikagu u utorak. On kaže sledeće: ,,Smatram da možemo da primenimo ova otkrića na ljudima i predviđam da ćemo imati koristi od ovih kombinovanih tretmana.’’

   Lu i njegove kolege takođe su pronašli dokaze koji navode na zaključak da su taloženje masti i razvoj tumora povezani, kao i da vežbanje u kombinaciji sa kofeinom mogu ne samo da spreče kancer kože već i upalne procese vezane za druge vrste kancera koje se pripisuju gojaznosti.  Oni su proučavali kako kofein i vežbanje utiču na miševe koji su gajeni sa visokim rizikom od kancera kože. Prethodne studije su pokazale da su miševi kojima je dozvoljeno ili da konzumiraju kofein ili da vežbaju na točku za vežbanje imali manji broj slučajeva kancera kože. Istraživači su izložili miševe ultraljubičastom zračenju, komponenti sunčeve svetlosti koja izaziva kancer kože, a potom su ih podelili u četiri grupe.

  Jedna grupa miševa je imala običnu vodu i nije imala točak za vežbanje (kontrolna grupa), druga grupa je imala vodu pomešanu sa kofeinom i nije imala točak za vežbanje, treća običnu vodu i točak za vežbanje, a četvrta vodu pomešanu sa kofeinom i točak za vežbanje.

  Nakon 14 nedelja tretmana, istraživači su ustanovili da je broj nemelanomnih tumora kože u grupi sa kofeinom i vežbanjem manji za 62 odsto u odnosu na kontrolnu grupu. Veličina ovih tumora takođe je umanjena za 85 odsto u odnosu na one kod kontrolne grupe.

  Rezultati su pokazali da i kofein i vežbanje pojedinačno imaju pozitivan efekat, ali u manjoj meri nego kad se kofein i vežbanje kombinuju.

  U poređenju sa kontrolnom grupom (bez kafeina i vežbanja), došlo je do 27 odsto manje aktivnosti tumora i smanjenja zapremine tumora za 61 odsto u grupi sa kofeinom bez vežbanja, a do 35 odsto manje aktivnosti tumora i smanjenja veličine tumora od 70 odsto kod grupe sa vežbanjem bez kofeina.
   

  U narednoj fazi eksperimenta, istraživači su hranili miševe hranom bogatom omega-6 masnim kiselinama i pratili efekat kofeina sa i bez vežbanja.

  Ustanovili su da je kod grupe sa kofeinom i vežbanjem došlo do velikog smanjenja masti i preko 90 odsto manjeg nivoa markera za upalne procese. Razvoj i veličina tumora su takođe smanjeni.
   
  Istraživači tvrde da postoji veza između masti, upalnih procesa i kancera. Masno tkivo luči jedinjenja koja dovode do upalnih procesa, tako da manje masti podrazumeva manje upalnih procesa. Upalni procesi su povezani sa povećanim rizikom od kancera kože, kaže Lu. Finansiranje ovog istraživanja pomogao je Nacionalni institut za zdravlje. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE