Gorivo diže i ostale cene

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gorivo diže i ostale cene

  Martovska inflacija u Srbiji iznosila 1,1 odsto, a najviše poskupeli derivati. Benzin i dizel skuplji 6,9 odsto. Cene mleka, sira i jaja veće za 5,8 odsto


  Gorivo je opet “dolilo” cene. Martovska inflacija, merena potrošačkim cenama proizvoda i usluga, bila je 1,1 odsto. Na taj rast najviše su uticali “oktani” koji su na godišnjem nivou poskupeli bezmalo za petinu, a za mesec za 6,9 odsto. Gotovo da nema robe koja je ostala imuna na poskupljenja na pumpama, ali ne u onolikoj meri koliko se očekivalo. Cene bi sigurno bile daleko više da je kupovna moć većine potrošača u Srbiji jača.

  Na poskupljenje goriva najpre je reagovala pijaca. Osim uobičajenog sezonskog došlo je i do dodatnog rasta cena voća. U martu su slatki plodovi koji se nude na tezgama za 4,5 odsto bili skuplji nego u fabruaru. Kod povrća statistika je registrovala gotovo neprimetan pad od 0,2 odsto.

  U martu, u odnosu na mesec ranije, najviše su porasle cene transporta, i to za 3,7 odsto – pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. – Cene hrane i bezalkoholnih pića u proseku su za 1,4 odsto veće nego u februaru. Komunalne usluge – stan, voda, struja, gas i sredstva za higijenu u martu su skuplji za po 0,8 odsto, dok su zdravstvene i ugostiteljske usluge poskupele za po 0,4 odsto.

  Najveći rast cena hrane statistika je zabeležila kod mleka, sira i jaja, koji su prošlog meseca poskupeli prosečno za čak 5,8 odsto. U martu su jaja kod pojedinih dobavljača “otišla” i do 50 odsto, a sveža i zamrznuta riba je skuplja za 10 odsto, sir i mleko manjih dobavljača od dva do tri procenta, za koliko je poskupela i kafa nekih proizvođača.

  Gotovo da ne prođe dan, a da trgovci prehrambenim artiklima ne dobiju neki novi cenovnik. Česte nivelacije cena idu po sistemu “malo-pomalo”. Reč je o poskupljenjima od deset, pedeset para, pa do jednog dinara.

  – Čini mi se da ne prođe dan, a da trgovci ne promene bar neke cenovnike – kaže Mirjana S., penzionerka iz beogradskog naselja Karaburma. – Juče su lepili cene kod hemije, danas kod suvomesnatog, sutra će najverovatnije kod mlečnih prerađevina. Zato ja sve češće pratim akcije i kupujem samo one proizvode na sniženju, mislim da su im na akcijama, u stvari, realne cene.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE