Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Yaz donosi više štete nego koristi

    Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) naložila je da se revidiraju upozorenja na nekim od sredstava za kontracepciju, uključujući pilulu „Yaz“, nemačke farmaceutske kompanije „Bayer“.


    „Yaz“ i druge slične pilule sadrže materiju drospirenon, koja može da poveća rizik od nastanka krvnog ugruška i od sada bi to upozorenje trerbalo da prati dotične lekove na tržištu SAD.

    Drospirenon je sintetički progestin koji suzbija ovulaciju i time sprečava začeće bilo da se uzima sam ili zajedno s izvesnom estrogenskom komponentom.

    Na tržištu SAD ima jedanaest vrsta pilula za kontracepciju koje sadrže drospirenon. Decembra prošle godine panel eksperata je savetovao FDA da naloži jasnije upozorenje na drospirenon kod ovih medikamenata.

    Članovi ovog panela su ipak ostali podeljeni u pogledu toga da li od pilula za kontracepciju koje sadrže rečenu materiju ima više štete nego koristi.

    Osim za kontracepciju ove pilule se prepisuju i za ublažavanje akni i predmenstrualnih simptoma, a stručnjaci tvrde da su u prednosti nad ostalim kontraceptivnim medikamentima jer izazivaju manje povećanje telesne težine.

    Neka skorašnja britanska istraživanja su pokazala da kontraceptivna sredstva kao što su „Yaz“ i „Yasmin“, povećavaju rizik od ozbiljnih krvnih ugrušaka za dva do tri puta u odnosu na raniju generaciju kontraceptivnih pilula.

    Ipak, ukupan rizik od ovih medikamenata je još uvek mali, ističu stručnjaci, tako da još ni u jednoj zemlji nije direktno savetovano ženama da ih ne koriste.

    „Yaz“ je, inače, drugi najprodavaniji proizvod „Bayera“. Godišnja vrednost njegove globalne prodaje iznosi 1,56 milijardi dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE