Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deca ne kriju zdravstvene tajne

    U prvom tromesečju primene novih zakona o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju, kojima je deci sa navršenih 15 godina omogućeno da samostalno donose odluke o svom zdravlju bez prava roditelja na uvid u njihove kartone, tinejdžeri su dobili visoku ocenu iz vladanja.
     
    U mnogim domovima zdravlja u Srbiji, „Novostima“ je u sredu potvrđeno da mladi ne zloupotrebljavaju novo pravo i da ne traže od lekara da bilo šta sakriju od njihovih roditelja.tinejdže


    – Još nijedno dete nije tražilo da sakrijemo od roditelja bilo šta u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem – kaže za „Novosti“ dr Biljana Boravac Božić, načelnik školskog dispanzera u Domu zdravlja Stara Pazova.

    – Lično mislim da su nova zakonska rešenja loša usluga i deci i roditeljima. Ako dete pije i puši, očigledno nije svesno težine svojih postupaka i ne može samo da donosi odluke o svom zdravlju.

    U Školskom dispanzeru u Zemunu „Novostima“ je rečeno da deca starija od 15 godina, čak i kada imaju grip, a pogotovo kada je nešto ozbiljnije, kod lekara uglavnom dolaze sa roditeljima.

    – Nijedno dete do sada nije insistiralo na tajnosti medicinskih podataka – kaže dr Božidar Milanović iz Školskog dispanzera na Novom Beogradu.

    I u Domu zdravlja Niš potvrđuju da se u praksi ništa nije promenilo.

    – Deca se ne pozivaju na novi zakon, ali lično mislim da su ovakva rešenja za naše društvo preuranjena – kaže dr Jasmina Ranković, šef Školskog dispanzera u Domu zdravlja Niš. – Zakon nas sad obavezuje da decu koja još nisu sposobna da donose tako važne odluke pustimo da se sama brinu o svom zdravlju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE