Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rešite se hrkanja operacijom

    Oko 40% odrasle populacije hrče, a 10% ih ima apneju, kaže dr Bih Koteča, hirurg. Opstruktivna apneja je najčešća, a to je stanje gde se jezik zabacuje nazad u grlo i blokira disajne puteve. Postoji i centralna noćna apneja, gde mozak “zaboravi” da kaže plućima da dišu – međutim to stanje je retko.
     
    Hrkanje je ključni simptom opstruktivne noćne apneje, ali je još opasnije kada osoba prestane da diše. Nedostatak kiseonika tera pacijenta da se probudi kako bi opet uspostavio disanje, a posledica je iseckan san.
     
    Ovo stanje povećava rizik od dobijanja srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, šloga i dijabetesa tipa 2. Nekada je najveći problem bila teškoća da se ovo stanje dijagnostikuje, ali su dobre vesti da se to sad promenilo. Operacijom skraćivanja jezika znatno se umanjuje hrkanje i simptome opstruktivne noćne apneje.
     
    Operaciju obavlja robot koji skida deo jezika, tako da iako on blokira grlo tokom noći, ne dođe do gušenja. Pomoću lasera skida se oko 10% zadnjeg dela jezika. Uslov je da pacijenti imaju indeks telesne mase ispod 35, jer bi salo u vratu uticalo na uspeh zahvata.
     
    Ova operacija podrazumeva tri stvari: skidanje dela epiglotisa, koji se nalazi iza jezika i uzrokuje hrkanje; brijanje jezika kako bi se napravili veći disajni putevi, i odstranjivanje vrha usta.
     
    Pomoću robota u usta pacijenta stavljaju tri male ruke: jedna drži teleskop kako bi se videlo šta se radi, druga drži laser koji skida deo sa jezika i okolnog tkiva, a treća ruka drži pincetu i uklanja višak tkiva.
     
    Operacija traje oko dva sata, a rizik od infekcije je minimalan. Nakon procedure pacijent će otežano gutati i zato se preporučuje mekana hrana bar naredna dva dana. Uspeh operacije je za sada 80%.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE