Toksične supstance u lakovima za nokte

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Toksične supstance u lakovima za nokte

  Pojedine američke marke laka za nokte koje su isticale da ne sadrže takozvani “toksični trio” hemikalija, zapravo sadrže opasne količine agensa koji izazivaju poremećaje u razvoju, saopštilo je kalifornijsko odeljenje za kontrolu hemikalija.

  Poznato je da je izloženost tim supstancama povezana sa hroničnim bolestima, a stručnjaci ističu da su riziku najviše izloženi licencirani radnici salona u Kaliforniji i drugim državama SAD.

  Istraga je obuhvatila proizvode 25 nasumično odabranih brendova, medju kojima brojne koji su na etiketama isticali da ne ne sadrže toluen, dibutil ftalat (DBP) i formaldehid, poznate kao toksični trio. Stručnjaci su naveli da je izloženost velikim količinama tih hemikalija bila povezana sa poremećajima u razvoju, astmom i drugim bolestima.

  Utvrdjeno je da 10 od 12 proizvoda na kojima piše da ne sadrže toluen zapravo zadrže tu hemikaliju, od čega četiri u opasno visokim nivoima.

  Pet od sedam tako označenih proizvoda sadržalo je dva ili više agensa u značajnim količinama.

  U Evropskoj uniji zabranjena je upotreba DBP-a u proizvodnji laka za nokte, dok su dozvoljene količine formalina i toluena strogo ograničene.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE