Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta jeftinija uoči pregovora Zapada sa Iranom

    Sirova nafta je danas tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila na oko 102 dolara za barel, zahvaljujući nadama da bi međunarodni pregovori ove sedmice mogli da otklone potrebu za vojnom akcijom u vezi nuklearnog programa Irana.

    Cena američke „lake“ nafte za terminsku isporuku u maju je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 1,19 dolara na 102,12 dolara za barel, nakon pada u četvrtak od gotovo dva dolara, dok je berza u petak bila zatvorena zbog neradnog dana povodom Velikog petka, prenela je agencija AP.

    U isto vreme je evropska „brent“ nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 1,07 dolara na 122,36 dolara za barel.

    Iranska državna televizija je juče najavila da će u petak, 13. aprila, u Istanbulu biti započeti pregovori sa SAD, Kinom, Rusijom, Francuskom, Britanijom i Nemačkom oko nuklearnog programa zvaničnog Teherana.

    Usled strepnji da bi napad Izraela ili SAD na nuklearna postrojenja u Iranu mogao da poremeti globalno snabdevanje naftom, cena te sirovine je značajno porasla sa nivoa od samo 75 dolara za barel iz oktobra.

    Najvažnija energetska sirovina je ipak dosta pojeftinila u odnosu na cenu iz prošlog meseca od oko 110 dolara za barel, usled pokazatelja slabe tražnje u SAD, najvećem svetskom potrošaču „tečnog zlata“.

    Američke zalihe nafte su u protekle dve nedelje porasle više nego što se očekivalo, a vlada u Vašingtonu je u petak saopštila da je u martu broj zaposlenih u SAD povećan za ukupno 120.000, što je manje od prognoze analitičara.

    Trgovci naftom ove sedmice iščekuju objavu poslovnih rezultata u prvom kvartalu velikih američkih kompanija, među kojima su proizvođač aluminijuma „Alkoa“, informatički gigant „Gugl“ i banka „J.P. Morgan“, kako bi bolje procenili stanje privrede SAD.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE