Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Građani Niša godišnje popiju milion kutija sedativa

    Na medicinskoj edukaciji na temu „Savremena psihofarmakoterapija: Benzodiazepini – upotreba i zloupotreba“ koju organizuje Klinika za mentalno zdravlje KC Niš u saradnji sa Katedrom za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Nišu izneseni su frapantni podaci o nedozvoljenom korišćenju lekova za smirenje.
     
    Prof. dr Srđan Pešić saopštio je da građani Niša i okoline godišnje popiju 1.000.000 kutija lekova koje dobiju na recept.
     
    – To znači da svaki stanovnik Niša popije četiri kutije lekova za smirenje što je krajnje alarmantna vest jer se vidi da se naša zemlja i dalje ne oporavlja od postraumatskog perioda. Ono što se takođe može reći na osnovu statistike je da su lekove za smirenje dva puta više koriste žene od muškaraca – rekao je Pešić.
     
    Psihijatar Doc. dr Olivera Žikić, koja je organizator skupa, kaže da građani koriste lekove i bez nadzora lekara što je vrlo opasno po zdravlje.
     
    – Kod takvih građana javlja se nesanica, smeta im svetlo, naprsno su svadljivi i slično – navela je ona.
     
    Govornici koji su izneli ostale teme na skupu su Prim. dr Simonida Šeškar Stojančov, Dr.mr sci. Ljiljana Trajanović , Ass. dr Maja Simonović i Prof. dr Dušanka Kitić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE