Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve više donorskih kartica

    Od pokretanja nacionalne kampanje kojom se promoviše ideja zaveštanja organa, u Srbiji je potpisano oko sedamdeset hiljada donorskih kartica. Složene operacije presađivanja organa za sada se rade samo u Kliničkim centrima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.
     
    Kada je pre više od godinu dana u kragujevačkom Kliničkom centru preminuo jedan pacijent, porodica je odlučila da njegove organe donira. Zahvaljujući toj odluci, izvršene su transplantacije organa na klinikama u Nišu, Beogradu i Novom Sadu.
     
    Da bi transplantacija mogla da se radi i u Kragujevcu, neophodna je nabavka nove opreme i formiranje timova za izvođenje najsloženijih operacija.
     
    Doktor Slobodan Obradović, direktor Kliničkog centra Kragujevac, kaže da toj instituciji  nedostaje još opreme i osoblja.
     
    „Nama nedostaju dve mašine kako bismo u konkretnim slučajevima mogli da ustanovimo smrt pacijenta, a tek onda u saradnji sa drugim kolegama da, pristupimo transplantaciji. Svi to želimo jer znamo da je to najbolji način da pomognemo našim pacijentima, a posebno onima koji su na dijalizi i kojih je sve više“, navodi Obradović.
     
    Srbiji  bi, u idealnim uslovima, bilo potrebno oko dva do tri miliona donorskih kartica. Još uvek se nismo približili evropskom proseku -deset donora na milion stanovnika.
     
    „Španija je država koja je u tome najdalje otišla, i vi tamo imate oko 33 davaoca na milion stanovnika. To je veliki broj, kada  se ima u vidu da ostali imaju po deset do dvanaest davaoca“, kaže poznati genetičar i profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu doktor Miodrag Stojković.
     
    Prema rečima dr Zorana Kovačevića sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, mladi se lakše odlučuju da zaveštaju svoje organe.
     
    „Ipak, u poslednje vreme, imamo sve veći broj građana starije životne dobi koji se odlučuju da zaveštaju organe“, navodi Kovačević. Velika prepreka u doniranju organa su neinformisanost javnosti i brojne predrasude.
     
    Troškove transplantacije u potpunosti pokriva državni Fond za zdravstveno osiguranje, jer se transplantacija organa smatra najboljom metodom dugoročnog lečenja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE