Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiju zahvata epidemija alkoholizma

    U Srbiji vlada epidemija alkoholizma – svaki šesti punoletni stanovnik je alkoholičar, a svaki četvrti srednjoškolac od 16 godina redovno konzumira alkohol.
     
    Uprkos zastrašujućim podacima u Srbiji se ovom ozbiljnom društvenom problemu ne poklanja potrebna pažnja upozoravaju stručnjaci u emisiji Puls nacije.
     
    Više od 40% stanovnika Srbije svakodnevno konzumira alkohol pokazuju istraživanja Instituta „Batut“. Još više zabrinjava alarmantan porast broja mladih koji završavaju u hitnim službama zbog preteranih doza alkohola. Siromaštvo, nezaposlenost, nagomilani strahovi put do čašice čine sve kraćim.
     
    „Nije pitanje samo poroka sto dolazi iz same licnosti iz nasleđa iz onoga sto je porodica alkoholicara nego ja bih rekao da je pijani brod samo drustvo. Drustvo je u situaciji da udara u stenje a svi tamo prisutni se osecaju zapravo izgubljenii bez perspektive“, kaže kulturolog Ratko Božović.
     
    Alkohol teško narušava i fizičko i mentalno zdravlje, a život skraćuje i do 15 godina. Uprkos tome, u Srbiji jos uvek nije razvijena svest da je alkoholizam bolest.
     
    „Mi imamo jedan visoki procenat onih takozvanih skrivenih koje drustvo i porodica tolerise ne prepoznaje da kod njih postoji vec alkoholizam tj. svakodnevna zloupotreba alkohola i poremećaj odnosa u porodici, loš kvalitet komunikacija, loša partnerska relacija, poremećena roditeljska uloga, manja produktivnost i efikasnost na poslu“, rekla je Jasna Daragan Saveljić, direktorka Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti.
     
    Alkoholizam je čest uzrok huliganskog ponašanja, silovanja, ubistava, saobraćajnih udesa. Od ukupnog broja lečenih alkoholičara, polovinu čine mladi od 25 do 30 godina. Više od 2/3 njih prvi kontakt sa alkoholom imali su kao deca u kući uz odobrenje roditelja. Veliki porst alkoholizma beleži se među devojkama čemu doprinose i mediji.
     
    „U katalozima za kozmetiku vi ćete naći preporuke da se ženama preporučuje za smirenje pivo. Zloupotrebljavaju se i kao reklamni objekti, a s druge strane i preporučuje im se nesto što bi u stvari bio neki ženski imidž koji je savremen, koji je oslobođen. Te devojke koje uzimaju alkohol mnogo intenzivnije uzimaju alkohol nego dečaci pošto one pri svakom sedenju popiju više od 4 pića“, kazao je Petar Nastasić, predsednik Sekcije za bolesti zavisnosti SLD.
     
    Devojke uz alkohol kombinuju i tablete i tu smo nažalost vodeci u Evropi. Iako se alkoholizam može uspešno lečiti, u Srbiji se tek 10% alkoholičara leči i vraća normalnom životu. Stručnjaci upozoravaju da je neophodna hitna akcija države jer će posledice biti teške i dalekosežne.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE