Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija konkurentna u ratarskoj proizvodnji

    Srbija je već sada konkurentna na inostranom tržištu u plasmanu žitarica, a veliki izvozni potencijal imaju i povrće, voće, meso i mleko, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.

    Pomoćnik ministra Milovanović je, međutim, za Tanjug istakao kako je za stavljanje tog potencijala u punu funkciju, potrebna adekvatna akcija ne samo resornog ministarstva, već i privatnog sektora.

    „Srbija generalno, posmatrajući spoljnotrgovinski saldo, jeste konkurentna. Izvozi po rastućoj stopi više nego što uvozi, i taj izvoz je bio rekordan u 2011. Suficit je bio veći od milijardu dolara“, naveo je Milovanović.

    Milovanović je ukazao da određeni broj poljoprivrednih proizvođača nije konkurentan, pa ih je potrebno podržati ne samo sredstvima Ministarstva poljoprivrede, već i finansijskih institucija koje posluju u oblasti poljoprivrede. Takođe, poljoprivrednike je potrebno podržati i na druge načine – olakšavanjem njihovog poslovanja i uklanjanjem određenih administrativnih prepreka, naveo je pomoćnik ministra, dodajući da sa druge strane, i adekvatne funkcionalne institucije mogu da podrže razvoj proizvođača kako bi postali konkurentni.

    Milovanović je naglasio kako je za puno korišćenje izvoznog potencijala poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije, potrebno „daleko više nego sam novac“. Podrška se ogleda i u uspostavljanju ambijenta u kome proizvođači mogu da posluju na adekvatan način, unapređuju svoju produkciju i organizuju se u adekvatne forme kako bi bili konkurentni na tržištu.

    Milovanović je podsetio da je rast izvoza agrara 2011. u odnosu na 2010, kao i te godine u odnosu na 2009, bio veći od 20 odsto.

    „Pozitivne su prilike na svetskom tržištu, cene hrane su veoma atraktivne i čine naše proizvode konkurentnim. Mi očekujemo nastavak ovog pozitivnog trenda i u 2012. i naglo povećanje po ovoj stopi rasta izvoza poljoprivrednih proizvoda u sledećem 
    periodu“, kazao je pomoćnik ministra.

    Spoljnotrgovinski suficit srpskog agrara lane je povećan za devet odsto i iznosio je 1,3 milijarde dolara. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrednost izvoza hrane iz Srbije lane je bila 2,7 milijarde dolara, što je za 20,3 odsto više nego godinu pre, a učesće izvoza agrara u ukupnom robnom izvozu iznosilo je 23 odsto. Istovremeno, vrednost uvoza bila je 1,4 milijarde dolara i beleži nešto dinamičniji rast od 33 odsto, a njegovo učesće u ukupnom robnom uvozu Srbije iznosi oko pet odsto. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom bila je 195 odsto.

    Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu u 2011. bili su žuti kukuruz (422 miliona dolara), šećer (156,3 miliona dolara), malina rolend (101,6 miliona dolara), merkantilna pšenica (82,4 miliona dolara), jestivo suncokretovo ulje (81,6 miliona dolara), jabuke (62,1 miliona dolara) i pivo od slada (60,3 miliona dolara). Na uvoznoj strani, dominiraju nekonkurentni proizvodi, koji se ne gaje u Srbiji – kafa (102,6 miliona dolara), banane (39,2 miliona dolara), pomorandže (26 miliona dolara)…

    Zemlje članice Evropske unije (EU) učestvuju sa oko 48 odsto u izvozu proizvoda agrarnog porekla iz Srbije, a drugi po vaznosti partner su zemlje-članice Sporazuma o zoni slobodne trgovine u Centralnoj Evropi (CEFTA) gde je Srbija plasirala oko 46 odsto od ukupno ostvarene vrednosti izvoza hrane.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE