Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neophodne preventivne mere protiv preloma kod starijih osoba

    Prelom butne kosti, potkolenice i skočnog zgloba, najčešće su povrede među starim sugrađanima. Prema podacima iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, svake godine padne između 35 i 40 odsto osoba koje žive sa porodicom i čak 50 odsto onih koji su u staračkim domovima. Doktorka Milena Paunović, specijalista socijalne i fizikalne medicine, upozorava da se većina fraktura događa u kući, često pri ustajanju iz kreveta ili stolice ili pri hodu.
     
    – Bolje poznavanje faktora koji utiču na povređivanje starih, može pomoći u kreiranju mera za smanjenje broja preloma kuka – smatra dr Paunović. – Efikasnu zaštitu od pada predstavlja uklanjanje prepreka koje mogu da izazovu saplitanje, kao što su mali tepisi i prostirke, korišćenje odgovarajuće obuće, dobro osvetljenje, bezbedni putevi za pešake u svim vremenskim prilikama. Rizik od pada povećavaju hipertenzija, koronarna i hronične opstruktivne plućne bolesti. Starije osobe gube kondiciju, slabo se kreću i ne mogu da se prilagode stresnim situacijama u svojoj okolini.
     
    Doktorke kažu da su najčešće greške koje vremešni sugrađani prave nošenje velikih papuča, zbog kojih se sapletu, nošenje tuđih naočara sa neodgovarajućom dioptrijom, uzimanje lekova „na svoju ruku“, nered na podu u stanu i prostirke koje nisu fiksirane za pod. Kao uzrok pada mnogi navode penjanje na stolicu kako bi dohvatili neki predmet, saplitanje o kablove razvučene po stanu ili zapinjanje za nameštaj, jer noću zbog štednje struje ne pale svetlo!
     
    Dr Marijs Marković navodi da je prošle godine na hiljadu starih šestoro hospitalizovano zbog preloma butne kosti.
     
    – Na hiljadu stanovnika koji spadaju u grupu starih, njih 13 je zadobilo povredu potkolenice ili predela skočnog zgloba – navodi dr Marković. – Broj povređenih se značajno povećao u odnosu na 1998. kada je stopa ovih povreda bila 8,8 na hiljadu starih. Zato je neophodno da primenimo mere prevencije.
     
    Načelnik hirurgije u KBC „Zvezdara“ dr Aleksandar Stamenković, kaže da kod mladih daleko brže i lakše zarasta prelom, dok kod starijih svaka teža povreda kosti može značajno pogoršati opšte zdravstveno stanje.
     
    – Konzervativno lečenje gipsom traje najmanje tri nedelje za jednostavne prelome, dok se teži oblici leče i po mesec i po dana – objašnjava dr Stamenković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE