Srem: Povećan broj karcinoma zbog jake hrane

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srem: Povećan broj karcinoma zbog jake hrane

  Godišnji rast od 2.000 obolelih od neke vrste raka u Sremu, od kojih trećina ubrzo umire, zvoni na uzbunu, upozoravaju zdrastveni radnici. Najčešći uzročnik oboljevanja je „jaka“ hrana, odnosno prekomerna upotreba suhomesnatih proizvoda, kao i gojaznost kao posledica smanjene fizičke aktivnosti.
   
  – Iz godine u godinu beležimo drastično povećanje malignih oboljenja – upozoravaju iz Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici. – Podjednako obolevaju muškarci i žene, ali posebno zabrinjava sve niža starosna granica obolelih.
   
  Muškarci najčešće obolevaju od raka pluća, rektuma, prostate, mokraćne bešike, raka želuca i pankreasa. A, kancer najčešće napada između 30. i 65. godine života. Žene boluju od raka dojki, rektuma, grlića materice, raka pluća i želuca. Najkritičnije životno doba je od 30. do 50. godine.
   
  – Najveću opasnost za pojavu raka, kod čak trećine svih slučajeva, predstavlja gojaznost kao posledica nepravilne ishrane – podsećaju u Zavodu za javno zdravlje. – Prekomerna telesna težina naročito povećava rizik od nastanka raka debelog creva, dojki, tela materice i prostate.
   
  Problem gojaznosti u opštinama Srema nije novost. Način ishrane sa dosta masti, začina i hleba, utiče da danas skoro svaki od preko 300.000 žitelja ima nekoliko kilograma viška.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE