Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Španija mora da uštedi 60 milijardi u naredne dve godine

    Španska vlada suočena je sa velikim izazovom – država mora u naredne dve godine da uštedi 60 milijardi evra, a sve to uz veoma restriktivan budžet.
     
    Iako bes građana zbog mera štednje raste, u planu su nove restriktivne mere. Sindikati su tim povodom pozvali na generalni štrajk.
     
    Premijer Španije Marijano Rahoj stoji iza oštrih mera štednje, jer se ta zemlja prethodnih godina mnogo više zadužila nego što je to bilo planirano. I zbog toga će vlada u Madridu, a prema izričitim željama Evropske komisije, prošlogodišnji deficit od 8,5 procenata bruto društvenog proizvoda pokušati da smanji na tri procenta u 2013. godini.
     
    Povećanjem poreza, smanjenjem plata i otpuštanjem radnika u javnom sektoru u budžet bi u 2012. godini trebalo da se slije 35 milijardi evra. Time bi Španija dostigla samo polovinu planiranog cilja.
     
    Državni službenici i poreski obveznici u tom slučaju morali bi  da “stegnu kaiševe”. Sindikati su odmah reagovali pozivom na 24-časovni generalni štrajk prošlog četvrtka.
     
    U igri je zapravo mnogo toga. Ako četvrta najveća ekonomija evrozone ne bude uspela svoje dugove  da drži pod kontrolom, postoji opasnost da kriza izmakne kontroli.
     
    Ako se uzme u obzir da je španska privreda više nego duplo veća od irske, grčke i portugalijske privrede zajedno, to bi značilo da bi Fond za spas evra mogao da bude dobro preopterećen.
     
    Ušteda u budžetu je deo sveobuhvatnog reformskog paketa, koji zapravo stavlja na probu socijalni mir u zemlji.
     
    Prethodnih nedelja su hiljade ljudi u mnogim gradovima Španije ponovo izašle na ulice. U Barseloni i Valensiji je čak došlo i do nasilnih nemira. A to su sve znaci da je strah od ekonomskog i socijalnog propadanja obuzeo veliki deo građana Španije – komentariše Deutsche welle.
     
    Suština reformskog programa su promene na tržištu rada. U to se ubraja lakše otpuštanje radnika kao i fleksibilnost preduzeća. Kompanije će dobiti poreske olakšice, i imaće pravo da radnike drže na probnom radu u trajanju od godinu dana i posle toga će moći da ih otpuste bez otpremnine.
     
    I u obrazovanju i u zdravstvenom sektoru takođe će doći do ukidanja radnih mesta.
     
    Samo pre nekoliko godina Španija je važila za zemlju turističkog buma. Onda su naprasno skočile cene cene nekretninama, a i sama privreda se rasprsla kao mehur od sapunice. Bio je to udarac od kojeg se zemlja još nije oporavila.
     
    Posle tih događaja mnoge kompanije su bankrotirale i Španija je zapala u duboku ekonomsku krizu. Od tada, budućnost mnogih Španaca je vrlo neizvesna..
     
    Čak 50 procenata mlađih od 25 godina je bez posla, a ta tendencija je u porastu. Zato ne iznenađuje činjenica da mnogi Španci pokušavaju da pronađu bolju perspektivu negde u inostranstvu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE