Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vino sa Monmartra – specijalitet Pariza

    Grožđe koje je prošle godine ubrano u srcu Pariza, na Monmartru, ovih dana će biti flaširano i pohranjeno u vinske podrume u centru grada kako bi enofili mogli da uživaju u, za mnoge, nepoznatom specijalitetu Pariza – vinu spravljenom u glavnom gradu Francuske.

    „Kada govorite o pariskom vinu, prva stvar na koju pomislite je vino sa Monmartra“, kaže stručnjak za vina Fransis Žurden. On je AFP-u objasnio da je udarac za pariska vina bila železnica koja je u glavni grad Francuske donela vina iz drugih regiona ali i „phylloxera“ – „napast koja je uništila svaki francuski vonograd pa i one u Parizu“. „Radim ovde već 15 godina i tokom godina video sam kako grožđe svake godine sve više zri. Kada sam došao, žetva je bila početkom oktorba. Sada je sredinom septembra“, rekao je Žurden pokazujući na velike podrume pune vina iz centra Pariza.

    Prema njegovim rečima, novac od prodaje vina odlazi humanitarnim ogranizacijama Pariza. „Ovde je više reč o edukativnom i kulturnom pitanju. Vinograd je takođe i projekat za stavljanje na listu kulturnog nasleđa ali i obrazovni projekat za mlađe generacije“, rekao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE