Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kragujevac: Mladi kombinuju alkohol sa sedativima

    Broj Kragujevčana koji se otruju od ispijanja različitih vrsta alkoholnih pića u poslednje dve godine je u blagom opadanju u odnosu na raniju deceniju, ali ono što posebno zabrinjava lekare jeste da mladi alkohol kombinuju sa sedativima.
     
    „U prošloj godini bilo je 50 slučajeva trovanja alkoholom, a u prva tri meseca ove godine 20, pa možemo reći da je reč o blagom opadanju s obzirom na to da je ranjih 12 godina bilo između 80 i 100 pacijenata godišnje“, izjavila je klinički toksikolog Centra za urgentnu medicinu dr Vesna Stojanović Marjanović.
     
    Naglašavajući da je alkoholizam na trećem mestu faktora rizika po zdravlje ljudi, posle kardiovaskularnih i malignih bolesti, dr Stojanović Marjanović navodi da nema pravila kada je reč o starosnoj strukturi građana koji se opijaju do te mere da mora lekarska pomoć da im se ukaže.
     
    „Reč je o ljudima srednje životne dobi, u punoj radnoj snazi, koji za alkoholom posežu zbog različitih životnih problema – finansijskih i porodičnih, a kada je reč o mladima najčešće su to bila deca koja uglavnom ne piju, a alkohol su konzumirali na žurkama, rođendanima, maturskim svečanostima“, rekla je ona.
     
    Alkohol teško oštećuje nervni sistem, jetru, želudac, srce, ozbiljno remeti psihičko zdravlje, višestruko umanjuje mogućnost za rad i učenje navodi Stojanović Marjanović, koja je više od decenije toksilog u Urgentnom centru.
     
    Iz iskustva u prijemnoj ambulanti, ona ukazuje na dodatnu opasnost po zdravlje – a to je ispijanje alkohola u kombinaciji sa lekovima.
     
    „Alkohol u kombinaciji sa drugim sedativopsihoticima, posebno sa lekovima tipa benzodiozipin, bromazepam, diazepam dovodi do teške životne ugroženosti i u takvim situacijama osoba može da izgubi svest da padne da se povredi, zadobije udarac glavom ili nekim drugim delom tela što dodatno komplikuje situaciju“, naglašava doktorka.
     
    Direktor Službe hitne medicinske pomoći dr Slobodan Kitanović ističe da su osobe u alkoholisanom stanju praktično prepuštene same sebi, jer njihovo društvo samo pozove Hitnu pomoć i nastavi sa provodom. „Nezainteresovani su i okolni posmatrači pa mi mlade pijane sugrađene u Urgentni centar prevezemo bez pratnje drugova ili drugarica“.
     
    Istakavši da su u prošloj godini lekari Hitne pomoći imali 144 intervencije zbog pijanstva osoba starosti do 30 godine, Kitanović je rekao da je među njima bilo 36 ženskog pola, da ih je najviše uzrasta 17 i 18 godina, ali i da su bila i dva slučaja dece od 12 godina.
     
    Te intervencije bile su, uglavnom, u vreme maturskih svečanosti, kada se slavi punolestvo, ali i vikendom u vremenu od jedan do tri sata izjutra, rekao je Kitanović i dodao da je bilo slučajeva da su mladi bili u besvesnom stanju.
     
    Naveo je slučaj kada je pomoć ukazivana detetu starom pet godina koje je, zbog nemarnosti roditelja, bilo omamljeno alkoholom.
     
    Krajem prošle godine Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ predstavio je javnosti svoje istraživanje koje, između ostalog, pokazuje da je u Srbiji svaki šest stanovnik alkoholičar, a da je dve trećine mladih prvo piće popilo u porodici u prisustvu i odobrenje roditelja.
     
    Stručnjaci podsećaju da u svetu godišnje od alkohola umre 2,5 miliona ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE