Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radno vreme u domovima zdravlja uglavnom se poštuje

    Odluka o produženju radnog vremena u domovima zdravlja i drugim zdravstvenim ustanovama u Beogradu uglavnom se poštuje i nije primećen veliki broj žalbi građana, kaže načelnik zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja Zoran Panajotović.

    Radno vreme 27 zdravstvenih ustanova u Beogradu usklađeno je i utvrđeno krajem prošle godine usvajanjem Odluke o radnom vremenu, što je za većinu domova zdravlja značcilo i produzenje radnog vremena do 20 sati.

    Panajotović je kazao da inspekcija redovno kontroliše da li se radno vreme poštuje, a da se to čini i po prijavama građana, kojih kako kaže, nema mnogo.

    Redovne kontrole obavljaju se uglavnom pojedinačno, a ponekad su kontrolama obuhvaćeni i svi domovi zdravlja.

    „To se čini jednom mesečno, a nekad na tromesečnom nivou“, kazao je Panajotović, navodeći da se osim radnog vremena u domovima zdravlja kontrolišu i kliničko-bolnički centri, opšte specijalne bolnice, klinike…

    On je kazao da, ukoliko se utvrdi da je lekar napustio radno mesto pre nego što mu stigne zamena, za to su previdjene prekršajne prijave.

    Pomoćnik gradskog sekretara u sektoru organizacije zdravstvene službe i zdravstvene zaštite dr Gordana Tamburkovski kazala je da je Odlukom o radnom vremenu obuhvaćeno 16 domova zdravlja, četiri kliničko-bolnička centra, kao i zavodi na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

    Ona je navela da su svi domovi zdravlja doneli svoje odluke kojima su se uskladili i ispoštovali radno vreme koje je predviđeno odlukom grada, a da zdravstvena inspekcija redovno obavlja kontrole.

    Naime, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano je da početak i završetak radnog vremena u zdravstvenoj ustanovi utvrdjuje osnivač, a grad Beograd je, prema Odluci Skupštine grada iz 2006. godine, preuzeo osnivačka prava za 27 zdravstvenih ustanova u Beogradu.

    Usvojena Odluka podrazumeva da će svi domovi zdravlja raditi radnim danima od sedam do 20 sati, a subotom i nedeljom od osam do 18 sati.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE