Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpsko-nemački dan Kratkog metra

    Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma nastavlja se 1. aprila u Domu omladine projekcijama koje počinju u 14 sati i traju do posle ponoći.
     
    Prvi na programu u Velikoj sali je ciklus “Dvadeseti vek” sa tri kratka dokumentarca. To su srpski filmovi “Sećanja sa Krfa” Jasmine Vujnović Milošević i “Vek i jedna godina” Nikole Stankovića, kao i srpsko-slovenačka koprodukcija “Jedna slovenačko-srpska priča” Dragomira Zupanca.
     
    U specijalnom programu nazvanom “Beograd – Lajpcig ekspres” (od 17 sati) biće prikazano šest kratkometražnih ostvarenja snimljenih u srpsko-nemačkoj koprodukciji. Mladi reditelji iz Srbije i scenaristi iz Nemačke okupljeni su u projektu Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i Ostropola iz Lajpciga.
     
    Na programu su filmovi “Deda Kovač” Milice Ðenić, “Fragmenti” Ivana Stojiljkovića, “Gosti samo što nisu stigli” Tee Lukač, “Marija” Nebojše Nenadića, “Naša mala tajna” Sanje Živković, kao i kratki igrani “Što te nema” u režiji Vladimira Tagića po scenariju Babet Mader, koji je odabran i za takmičarsku selekciju.
     
    Od 19 sati biće prikazan blok dokumentarnih filmova u konkurenciji za nagrade. Među njima su španski “Zaboravljajući Nonoa”, estonski “Dah” i tri srpska ostvarenja – “Par – nepar” Narcise Darijević Marković, “Korak po korak” Koste Ðorđevića i “Zvezdana prašina” Vladimira Perovića.
     
    Takmičarska selekcija kratkih igranih filmova na programu je od 21 sat. Uvrštena su četiri srpska filma – “Narednik” Nikole Ljuce, “Momci, gde ste” Jelene Gavrilović, “(Če)tri” Mihajla Jevtića i “Gori bebo, gori” Nemanje Vojinovića, kao i brazilski film “Jednog proleća”, španski “Zajedničko” i britanski “Prinuda”.
     
    Za prateći ciklus “Fokus”, u Velikoj sali od 23 sata, najavljena su dva izraelska dokumentarca “Upucao sam svoju ljubav” i “Povratno putovanje do Mostara”.
     
    U sali “Amerikana” u Domu omladine od 18 sati u programu “Vrelo” biće prikazan hrvatski dokumentarac “Zemlja znanja” autora Saše Bana koji će zatim učestvovati na tribini na temu sudbine studentskih protesta u novom veku.
     
    U istoj sali u 21 sat gostovaće Putujući festival UNAFF sa dugometražnim dokumentarnim filmom američke produkcije iz 2009. godine “Najopasniji čovek u Americi: Danijel Elsberg i dokumenti iz Pentagona” u zajedničkoj režiji Džudit Erlih i Rika Goldsmita.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE