Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za dve godine 100 nesreća u Severnom moru

    Dvema istovremenim akcijama francuska grupa „Total“ pokušava zaustaviti isticanje gasa s platforme Elgin, rekao je u petak u Aberdinu u Škotskoj direktor Filip Gis na konferenciji za štampu  pet dana nakon otkrića te pojave u Severnom moru.
     
    „Pokrenuli smo dve glavne akcije istovremeno. Prvom nastojimo s plutajuće baze začepiti bušotinu, a drugom otvaramo dve bušotine za derivaciju“, rekao je Gis, direktor radova za Veliku Britaniju.
     
    Bušotinu planiraju izravno začepiti ubrizgavanjem gustog blata ako sigurnosni uslovi dopuste prilaz platformi.
     
    Britanski list The Guardian prošle godine otkrio je da je na naftnim i gasnim platformama Totala i Shella u Severnom moru samo tokom 2009. i 2010. godine izbilo 100 nesreća, potencijalno smrtonosnih po radnike koje na njima rade, poput one na Piper Alpha 1988. godine kada je smrtno stradalo 167 radnika.
     
    Dve bušotine s najviše isticanja gasa i nafte u vlasništvu su francuskog Totala i britansko-holandskog Shella, piše Guardian na osnovu vladinih evidencija. Najviše nesreća izbilo je na najstarijoj platformi Brent Charlie, osnovanoj 1976. godine udaljene 180 kilometara severoistočno od škotske obale, slično kao i aktualna Elgin. U dvogodišnjem periodu na Brent Charlieu gas je izmakao kontroli sedam puta, a najgore je bilo u aprilu prošle godine kada je iscurilo četiri tone gasa.
     
    Nakon velikih nesreća sledi dugogodišnje sudsko dokazivanje krivice kompanija, poput 12 godina procesa protiv Totala zbog potonuća tankera Erika 1999. godine 75 kilometara od francuske obale gde je isteklo 20 hiljada tona nafte u more. Najgore zagađenje mora u francuskoj istoriji, zagađenje 400 kilometara francuske obale, a Total je platio 200 miliona eura odštete nepriznajući krivicu. Stradalo je 75 hiljada morskih ptica. Nakon toga Evropska unija donela je strože propise naftnoj industriji.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE