Dotrajale magnetne rezonance

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dotrajale magnetne rezonance

  Više od polovine svih pregleda na magnetnoj rezonanci ima negativan nalaz. Uz to, skoro 90 odsto problema moglo je da se dijagnostikuje i nekim drugim načinom, a ne ovom metodom.
   
  Ipak, na magnetnu rezonancu šalju se pacijenti zbog svega i svačega, i često prethodno nisu obavljene nikakve druge analize, pa se stvaraju gužve i liste čekanja.
   
  Samo u državnim ustanovama godišnje bude urađeno više od 70.000 pregleda na 18 magnetnih rezonanci, koliko ih ima u zdravstvenim ustanovama.
   
  Tek kad pacijent dobije uput za snimanje, upada u pravu igranku oko zakazivanja samog pregleda. Na red, u zavisnosti od bolnice do bolnice, može da stigne u periodu od tri meseca pa do osam-devet meseci. Bolesnicima iz onih mesta gde ne postoji magnetna rezonanca uput lekara mora da overi i stručna komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
   
  Uput koji overi komisija važi šest meseci. Ako pacijent ne stigne na red za pregled u tom periodu, on ne mora da traži novi uput, ali pregled mora da zakaže u roku od šest meseci.
   
  Nije, međutim, višak pacijenata jedini problem u vezi s pregledima magnetnom rezonancom i čekanjima. Naime, pojedini aparati u Srbiji gotovo da će “pregoreti” koliko rade, dok drugi ne ispunjavaju ni fabrički zapisanu normu. Stručnjaci smatraju da po aparatu treba da bude obavljeno 4.600 pregleda godišnje.
   
  U Kliničkom centru Vojvodine za šest meseci urađeno je oko 1.500 pregleda, dok u drugim klinikama za isti period bude i od tri do četiri puta više pacijenata. Dva “magneta” u KBC “Bežanijska kosa” rade u dve smene. Za šest meseci urađeno je 5.769 pregleda, i na njih se čeka do četiri meseca.
   
  – Često se preskaču neke dijagnostičke metode koje bi podjednako dale rezultat, kao što su ultrazvuk ili rendgen – kaže dr Vladimir Kovčin, direktor KBC “Bežanijska kosa”. – Razmazili smo se novom tehnologijom, pa se mnogi odmah šalju na skener ili magnet.
   
  Svake godine lista čekanja na pregled magnetnom rezonancom naraste za 20 do 30 odsto. Mnogi od pacijenata dođu nepripremljeni, bez ijednog urađenog dijagnostičkog pregleda pre “magneta”.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE