Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuska poseže za rezervama nafte

    Francuska je spremna da posegne za svojim strateškim rezervama nafte kako bi doprinela padu cene tog energenta na svetskom tržištu.
     
    „To su prvo zatražile Sjedinjene Američke Države, a Francuska je tu ideju podržala. Trenutno čekamo mišljenje Međunarodne agencije za energetiku“, rekao je francuski ministar energetike Erik Beson.
     
    Ta izjava ukazuje na promenu stava Francuske o posezanju za strateškim rezervama nafte, budući da je prošle sedmice Beson izjavio da zvanični Pariz samo ispituje mogućnost da upotrebi rezerve „kao jednu od opcija“ za ograničavanje daljeg rasta cene „tečnog zlata“. 

    Francuska je početkom oktobra 2011. imala strateške rezerve od 17 miliona tona nafte i naftnih derivata, što je dovoljno za 98,5 dana prosečne dnevne potrošnje u toj zemlji. Međunarodni propisi zahtevaju da rezerve budu dovoljne za najmanje 90 dana. 

    U teoriji bi strateške rezerve nafte neke zemlje trebalo da se koriste za slučaj velike međunarodne krize kao što je rat ili prirodna katastrofa u regionima gde se proizvodi nafta. Međutim, cena nafte sada raste dok je privredni oporavak u nekim razvijenim državama poput Francuske i SAD i dalje spor.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE