Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Postoji i dijabetes tipa 3?

    Već je poznato da dijabetes tipa 2 uvećava rizik od Alchajmerove bolesti. Nedavna istraživanja pokazala su da se kod pacijenata s tom bolešću češće javlja i rezistencija na insulin u mozgu, koja se naziva još i „moždanim dijabetesom“.
     
    Takva rezistencija može da dovede do loših rezultata u učenju i slabe memorije, pa postoji mogućnost i da bude nazvana dijabetesom tipa 3.
     
    Još je nepoznat uzrok Alchajmerove bolesti, oblika demencije koji narušava pamćenje, razmišljanje i ponašanje.
     
    Dve karakteristične promene na mozgu kod pacijenata sa ovom bolešću odavno su pronađene i nazvane neurofibrilarnim zavijucima i beta amiloidnim plakom.
     
    Zavijuci ili klupka su uvrnuta vlakna proteina unutar neurona, dok plak predstavlja akumulirane deliće proteina koji se gomilaju u prostoru između nervnih ćelija i remete normalne procese.
     
    Međutim, naučnici smatraju da su otkrili i trećeg „krivca“ za Alchajmer.
     
    Naime, osobe obolele od ovog poremećaja imaju manji nivo insulina i manje receptora za insulin u mozgu, nego zdravi ljudi.
     
    Tim naučnika smatra da stimulisanje receptora određenog peptida (GLP-1) mogu biti jedan od budućih načina za borbu protiv Alchajmerove bolesti.
     
    GLP-1 smanjuje nivo glukoze u krvi, insulin i nivo glukagona posle obroka kod pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa 2.
     
    Ovo je sasvim suprotan proces od onog koji izaziva insulinska injekcija, koja snižava nivo glukoze, ali podiše nivo insulina koji cirkuliše organizmom.
     
    GLP-1 takođe pojačava proizvodnju insulina u pankreasu, pa naučnici smatraju da će delovati i na receptore u hipokampusu koji su oštećeni kod obolelih od Alchajmera.
     
    Već je dokazano da njegovo ubrizgavanje poboljšava memoriju miševa sa genetskim predispozicijama za tu bolest.
     
    Takođe, GLP-1 se u mozgu vezuje za receptor za apetit u hipotalamusu, što znači da bi vremenom mogao da dovede do gubljenja telesne mase kod gojaznih.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE