Zdravstvene ustanove i dalje većim delom bez citostatika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zdravstvene ustanove i dalje većim delom bez citostatika

  Najtraženijeg citostatika ima tek u desetak zdravstvenih ustanova u našoj zemlji, pa bolnice pozajmljuju jedne drugima dok se ne završe svi raspisani tenderi za hitnu nabavku.
   
  A, zbog nestašice, na optuženičkoj klupi stavljene su vodeće svetske kompanije, jer su htele da podignu cenu ovog, prilično jeftinog leka, i do 23 puta.
   
  I dok farmaceutski moćnici, što je već postala praksa, ne zadovolje sopstvene finansijske apetite, pacijentima sa rakom život visi o koncu. Prepušteni su sami sebi, i do skoro su se snalazili tako što su nabavljali “5-fluorouracil” u zemljama u okruženju.
   
  “Ima naznaka da će ga uskoro biti svuda i njega ustanove nabavljaju interventnim uvozom. To je stari citostatik i proizvođačima nije bio više profitabilan da ga prave jer je jeftin. Najpotrebniji je Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, jer se tamo leče pacijenti iz cele Srbije “, kaže Sanja Mirosavljević, portparol Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
   
  Pre nestašice cena citostatika “5-fluorouracila” bila je 200 dinara. Najjeftiniji onkološki lek koriste oboleli od raka grla, dojke ili gastrointestinalnog trakta.
   
  Nije, međutim, nestašica ovog citostatika svuda u svetu. Neke od zemalja predosetile su namere farmaceutskih kompanija, pa su ovaj najtraženiji citostatik nabavile i napravile rezerve. To nije slučaj i sa nama, pa su pacijenti preko rođaka ili prijatelja kupovali lek u Mađarskoj, Rumuniji, Makedoniji…
   
  Stručnjaci smatraju da će do stabilizacije doći u aprilu ili maju. Kako u Evropi, tako i kod nas. I u RFZO očekuju da će tada biti uspostavljeno kontinuirano snabdevanje zdravstvenih ustanova. Početkom marta najavljeno je da će u četiri zdravstvene ustanove u Srbiji stići 200.000 pakovanja ovog citostatika, u narednih 10 do 20 dana.
   
  I dok jedan broj pacijenata čeka na početak ove terapije, ima mnogo onih koji su morali da je prekinu zbog nestašice. Lekari objašnjavaju da se pod prekidom lečenja podrazumeva tek period od šest do osam nedelja. A, terapije se često prekidaju i zbog loše krvne slike, mučnine ili mnogih drugih problema koji nastaju tokom nje.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE