Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stranci zainteresovani da ulože u srpsku vakcinu protiv gripa

    Da bi Srbija ove godine dobila domaću vakcinu protiv gripa, posle pauze od sedam godina, nedostaje 350.000 evra, koliko je Institutu za imunologiju, vakcine i serume „Torlak“ potrebno za pretklinička i klinička ispitivanja.
     
    U upravi najavljuju da će strateški partner finasijski pomoći jer će se do kraja aprila znati da li će to biti „Sanofi Paster“ ili „Glakso Smit Klajn“. Za sada prvi vidljivi pomak u izradi domaćeg cepiva jeste to što za koji dan počinje pretkliničko ispitivanje na životinjama.
     
    Ipak, kada je reč o vakcini, i bivša i sadašnja uprava iz godine u godinu nas ubeđuju da će vakcine biti, ali uvek se nekako pred sezonu uveze nekoliko stotina hiljada doza. Jer činjenice pokazuju da ni dve godine od zvaničnog otvaranja pogona za proizvodnju vakcina protiv gripa, „Torlak“ nije počeo da snabdeva tržište. A država je samo u njegovu izgradnju uložila 2,7 miliona evra, a „Torlak“ 305.000 evra.
     
    Takođe, upućeni tvrde da ova ustanova nije u stanju da proizvede vakcinu, jednim delom zbog odlaska najboljih stručnjaka, a drugim delom zbog neplanskog ulaganja bivšeg rukovodstva, koje nije imalo ozbiljnu strategiju. Zato se i nameće pitanje da li je nadležnima u interesu da Srbija ima domaćeg proizvođača ili ne.
     
    S druge strane, dr Branislav Lazić, sadašnji direktor Instituta „Torlak“, koji je na ovoj poziciji već dve godine, tvrdi da će uz pomoć strateškog partnera vakcina biti napravljena.
     
    – U pregovorima smo za strateško partnerstvo sa dve velike farmaceutske kompanije, „Sanofi Paster“ i „Glakso Smit Klajn“, koje su ušle u najuži izbor i s kojima su potpisana pisma o namerama. To je verifikovao i upravni odbor instituta. Pregovori se privode kraju, trenutno se završavaju tehnički detalji i očekujemo da ćemo krajem aprila izaći pred Vladu s predlogom – kaže za „Blic“ dr Lazić.
     
    Ističe i da se za sada sve obavlja po planu i da će, ako priliv novčanih sredstava bude onakav kakav je planiran, vakcina protiv sezonskog gripa biti spremna za sezonu 2012/2013.
     
    – Prvi kapaciteti iznosili bi 500.000 doza celovirusne vakcine. Nakon godinu do dve, kada se postigne kontinuitet proizvodnje vakcina, kapaciteti bi mogli da budu i do 800.000 – najavljuje dr Lazić.
     
    Dve faze projekta su, kako je rekao, završene u septembru 2010. godine, a treću je finansirala Svetska zdravstvena organizacija u iznosu od 1,2 miliona dolara. Institut je dobio i dodatnih 400.000 dolara za nastavak treće faze projekta.
     
    Za sprovođenje prve dve faze utrošeno je 3,7 miliona evra, koje su zajedno obezbedili Ministarstvo zdravlja i Svetska banka, a deo sredstava obezbedio je i sam institut.
     
    – Vakcina je u fazi pripreme za pretklinička ispitivanja, koja će se većim delom obaviti u „Torlaku“ jer imamo akreditovane laboratorije za to, a za ostalo, tačnije 20 odsto, potražićemo pomoć u inostranstvu jer se te vrste testova rade samo u tri institucije u Evropi. Što se tiče kliničkih ispitivanja, 50 odsto će biti obavljeno u Srbiji, a drugih 50 odsto u jednoj od zemalja Evrope – ističe dr Lazić.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE