Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Magna carta dobija novi izgled za svoj 800. rođendan

    Magna carta libertatum ili Velika povelja sloboda, engleski ustavni dokument koji se smatra osnovom moderne demokratije, biće poslata na restauraciju i ponovo izložena javnosti na vreme, za svoj 800. rođendan, saopštili su danas britanski stručnjaci.

     
    Uporedo sa „ulepšavanjem“ povelje, biće pokrenut trogodišnji istraživači projekat koji će imati za cilj da otkrije da li je engleski kralj Jovan bez Zemlje, koji je 1215. potpisao povelju, zaista bio nemilosrdni krvnik kakvim ga prikazuje čuvena legenda o Robinu Hudu.
     
    „Nadamo se da ćemo prikupiti svu raspoloživu građu za ovaj značajan dokument, što do sada nije nikada učinjeno“, kazao je za Reuters vođa projekta, istoričar Nikolas Vinsent sa Univerziteta Ist Anglija u Noriču.
     
    Velika povelja predstavlja prvi korak dugog istorijskog procesa koji je doveo do vladavine ustavnog zakona. Poslužila je kao osnov i za američki ustav i Deklaraciju nezavisnosti.
     
    Aukcijska kuća „Sotheby’s“ ju je opisala kao „najvažniji dokument na svetu“ kada je pre pet godina u Njujorku stavila na licitaciju jednu njenu originalnu kopiju iz 1297. koja je prodata za 21 milion dolara.
     
    Vinsentov tim će pregledati više od 300 arhiva u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Irskoj u pokušaju da otkrije autora nacrta povelje, njen značaj kroz vekove i izvore ideja koje sadrži.
     
    „Dobar deo Magna carte libertatum je samo skup već tada postojećih ideja, političkih sistema“, kazao je Vinsent, dodajući da njegov tim namerava da utvrdi korene pojedinih klauzula.
     
    Engleski kraljevi su redovno objavljivali ovaj dokument, ali je sačuvano svega dvadesetak kopija koje datiraju od pre 1297.
     
    Projekat, vredan 910.000 funti (1,5 miliona dolara), takođe, ima za cilj da pruži celovitiju sliku o kralju Jovanu (Džonu) koji je tradicionalno prikazan kao okrutan slabić u nizu filmova o Robinu Hudu, legendarnom engleskom otpadniku koji je, prema mnogim istoričarima, živeo oko 100 godina kasnije, ako je uopšte postojao.
     
    Rezultati istraživanja Vinsentovog tima biće pohranjeni u onlajn banku podataka zajedno sa komentarima o Magna karti i građom za veliku izložbu koja će 2015. godine biti održana u Britanskoj biblioteci u Londonu povodom 800. godišnjice povelje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE