Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oko 900 slepih čeka transplantaciju rožnjače

    Za samo pola godine u Klinici za očne bolesti KCS urađeno je više od 80 transplantacija rožnjača, koje su uvezene iz Amerike. Do kraja godine biće obavljeno još 200 operacija, dok je na listi čekanja oko 900 slepih pacijenata.
     
    Svi donori su iz inostranstva, jer oni imaju višak i mogu da daju našoj zemlji. Plaća se samo održavanje tkiva u tečnostima, analize, transport i održavanje. To košta oko 2.000 dolara. Troškove snosi Republički fond za zdravstveno osiguranje.
     
    – Kod nas se dosta čeka na ovu intervenciju, ali se nadamo da ćemo ovim tempom svesti čekanje na evropski standard od šest meseci do godinu dana – kaže dr Milenko Stojković, načelnik odeljenja za hirurgiju rožnjače i mrežnjače Klinike za očne bolesti.
     
    – Od 2013. godine trebalo bi da se radi oko 300 intervencija godišnje. Specifično je to što davalac može da bude i preminula osoba, a ne samo čovek u stanju moždane smrti.
     
    U Srbiji gotovo da ne postoje donori rožnjača, jer porodice ne dozvoljavaju da se ovaj organ uzme sa najbližeg srodnika. To je ujedno i bio jedan od glavnih razloga što je naša zemlja počela sa uvozom iz Italije i Amerike.
     
    Kako kažu stručnjaci, svake godine raste broj pacijenata sa indikacijama za transplantaciju. Među njima su osobe sa genetskim poremećajem zamućenja rožnjače, spontanim deformacijama ili ožiljcima usled infekcije ili povrede.
     
    Dobijene rožnjače mogu da se čuvaju od tri do 30 dana, a od jednog donora dve osobe mogu da povrate vid. Uvek se radi jedno oko, a tek za godinu dana, ukoliko organ ne bude odbačen, može da se obavi i transplantacija na drugom oku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE