Brokeri: Treba sačekati sa prodajom besplatnih akcija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brokeri: Treba sačekati sa prodajom besplatnih akcija

  Od kada je počelo trgovanje akcijama NIS-a i Aerodroma Nikola Tesla, prema podacima Pošte Srbije, ispostavljeno je 4.142.888 naloga za prodaju akcija. Prodajom besplatnih akcija građani mogu da dobiju 250 do 300 evra. Oni koji sačekaju, mogu da računaju da će vrednost paketa porasti za oko 50 evra.
   
  Da treba poslušati savete ekonomista i brokera i da ne treba žuriti sa prodajom pokazuje i trenutna vrednost akcija NIS-a. Tako je vrednost akcija NIS-a od trenutka izlaska na berzu povećana za 40 odsto. Prvog dana trgovanja na berzi akcije NIS-a su vredele 505 dinara, a u ponedeljak 694 dinara.
   
  “Telekom je kompanija koja je imala veliki profit i prošle, a imaće i ove godine. Nisu to akcije od kojih treba bežati”, kaže ekonomista Miroslav Zdravković.
   
  Procenjuje se da će akcije Telekoma, koji je od kraja januara u stoprocentnom domaćem vlasništvu, vredeti oko 60 evra, a pravo na njih ima oko 4,8 miliona građana Srbije.

  “U perspektivi, akcije Telekoma bi trebalo da budu najvredniji paket koji su građani do sada dobili. Ako kompanija nastavi dobro da posluje, vrednost akcija će samo rasti. Ko ima neku ušteđevinu, kome nije nužda, ne treba da prodaje te akcije, a ne bi bilo loše da onaj ko može i kupi neku akciju”, kaže Nenad Gujaničić, broker Sinteza Invest grupe.
   
  Gujaničić navodi da je do sada više od dva miliona građana prodalo akcije NIS-a, dakle – skoro polovina onih koji imaju pravo na besplatne akcije.
   
  “Vrednost akcija NIS-a je porasla od kada je počelo trgovanje na berzi za oko 40 odsto, i to je dokaz da je trebalo kupovati, a ne prodavati akcije. Očekujem i da će u narednih godinu dana milion građana prodati akcije Telekoma”, kaže Grujaničić.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE