Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Carina pojednostavila procedure

    Tvining projekat za unapređenje Uprave carina Srbije, koji je finansirala Evropska unija sa 1,4 miliona evra, završen je danas i zahvaljujući tome se očekuju manja zadržavanja putnika na graničnim prelazima Srbije.

    Zahvaljujući tom projektu, koji je realizovan u saradnji sa Upravom carine Francuske, procedure su pojednostavljene, povećani su administrativni kapaciteti carine u skladu sa EU standardima, kao i naplata dažbina. Istovremeno su smanjene carinske prevare, a srpski privrednici će zbog pojednostavljenih postupaka moći da budu efikasniji i konkurentniji na inostranom tržištu, rečeno je prilikom predstavljanja tog projekta, koji je realizovan u proteklih 18 meseci.

    Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je ocenio da je srpska carina dosta napredovala i da je Srbija i u toj oblasti napravila veliki iskorak napred, na putu ka EU. Dežer je rekao da Srbija i dalje treba da radi na poboljšanju saradnje sa evropskim zemljama u toj oblasti, kao i da dodatno unapredi borbu protiv krivotvorene robe.

    On je napomenuo da je u Srbiji, zahvaljujući projektu koji je realizovan uz pomoć francuske carine, uspostavljena efikasnija kontrola i veći protok robe i ljudi, bolja naplata carinskih dažbina i akciza, povećana stručnost carinskih službenika…

    Za privrednike i građane u Srbiji sve će to značiti da zahvaljujući postepenom smanjenju carinskih kontrola mogu da očekuju manja zadržavanja na graničnim prelazima, a obavljaće se i ciljane kontrole, zasnovane na rezultatima analize rizika kako to rade i carinske službe razvijenih država, rekao je generalni direktor Uprave carina Srbije Predrag Petronijević.

    Prezentaciji su prisustvovali ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio, državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić i šef Direkcije za međunarodne odnose Uprave carina Francuske Žan Fransoa Ditej.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE